ОВО СУ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У ШВАЈЦАРСКУ: Србија на листи високоризичних земаља

Novosti online

25. 09. 2021. у 16:26

ОД раних јутарњих сати у понедељак, 27. септембра, путници из Албаније, Јерменије, Азербејџана, Брунеја, Јапана и Србије биће подвргнути новим ограничењима за улазак у Швајцарску.

ОВО СУ УСЛОВИ ЗА УЛАЗАК У ШВАЈЦАРСКУ: Србија на листи високоризичних земаља

Фото: Г.Ш.

Промена правила уласка за доласке из ових земаља уследила је након потеза Државног секретаријата за миграције (СЕМ) да ових шест земаља избаци са листе сигурних земаља и региона и укључи их на листу подручја високог ризика, након пораст броја случајева корона вируса на њиховој територији.

Према саопштењу Савезног савета Швајцарске, у којем се најављује неколико измена ковид мера земљи, страни држављани који долазе из високоризичне земље, у које сада спада и Србија, посебно ако су туристи, не могу да уђу у Швајцарску ако немају доказ о вакцинацији са једном од вакцина признатих у тој земљи, пише сајт сцхенгенвисаинфо.цом.

Особе са швајцарским пасошем или важећом боравишном дозволом могу у било које време да уђу у Швајцарску из било које земље. Сва лица која улазе у Швајцарску морају да поднесу образац за пријаву. Осим тога, све особе које нису вакцинисане или нису прележале корона вирус морају да покажу негативан резултат теста.

Швајцарска је 13. септембра наметнула захтев да у затворене објекте, попут ресторана, могу само они са ковид пасошем. Такође је објављено да ће они који су вакцинисани у трећим земљама морати да се тестирају свака три дана како би могли да уђу у затворене јавне објекте у Швајцарској.

Међутим, Савет је најавио да ће сада све особе које су вакцинисане вакцином коју је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА), укључујући и оне у трећим земљама, моћи да се пријаве за швајцарски ковид сертификат

- То значи да туристи такође могу да учествују у друштвеним активностима - истиче се у саопштењу.

На документ ће имати право и они који су се опоравили од корона вируса у последњих шест месеци.

Они који су вакцинисани вакцинама које није одобрила ЕМА, моћи ће да добију швајцарски сертификат само ако имају пребивалиште у Швајцарској и ако вакцину са којом су вакцинисани одобрава Светска здравствена организација (СЗО).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)