ДЕЦА ОЗБИЉНИ ПРЕНОСИОЦИ БОЛЕСТИ: Лончар - Циркулишу и два вируса слична корони, а грип још није стигао

Танјуг

24. 09. 2021. у 20:09

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар изјавио је данас да се број заражене деце мења из сата у сат, да има доста позитивне школске деце и да су по овом што се сада види они озбиљни преносиоци болест.

ДЕЦА ОЗБИЉНИ ПРЕНОСИОЦИ БОЛЕСТИ: Лончар - Циркулишу и два вируса слична корони, а грип још није стигао

Фото Танјуг

-Са друге стране појавила су се још два вируса која су слична корони, а тек очекујемо и сезонски грип, упозорио је Лончар у Нишу и додао да ће накнадно доставити тачан број оболеле деце.

На питање зашто је здравственим установама на југу Србије забрањено да објављују бројеве преминулих од короне, Лончар каже да не зна зашто је то тако.

-Могућје је да је то што смо имали неслагања, да је рецимо, преминуо пацијент из Врања у болници у Нишу, па се рацуна да се води да је умро и у Нишу и у Врању, објаснио је Лончар и нагласио да надлежни немају "ниједан разлог да се сакрије било који број.

-Постоје сви папири, документација. А тек ћемо сазнати колико је људи умрло, а да нису дошли до болнице, додао је министар.

Кризни штаб није распуштен, то што не видите, јер нема камера, не значи да не ради, рекао је Лончар на питање новинара.

Кризни штаб, додаје, ради и „анализира ситуацију".

Што се тиче мера сви морају да се одлуче да ли хоће да слушају струку или не, нагласио је Лончар и додао да друга филозофија не постоји.

-Жена, здрава од 23 године умрла је у Клиничком центру, није била вакцинисана, шта би још требало да се деси, рекао је Лончар говорећи о смрти породиље из Пирота и упитао да ли је могућа да таква трагедија не може да нас опамети.

Подсетио је на став светске струке да се труднице вакцинишу да се ово не би десило, рекао је Лончар.

Лончар је то рекао у Нишу где је посетио један од њавећих домова здравља због резултата које постижу.

То је, како Лончар каже, један ретких домова здравља који имају вакцинацију преко 65 одсто.

-Сви они и ми се надамо да ће људи разумети да се проблем не може решити док се не вакцинише довољан број људи, рекао је Лончар и нагласио да је дом здравља који је посетио један од ретких, не само у Србији, који викендом ради и скрининг прегледе.

Овако се ради ретко где у Србији, као сто се ради у овом нишком Дому здравља, рекао је Лончар који је говорио и о значају фабрике вакцина.

Оне представљају, како каже, сигурност за грађане Србије.

-Бићемо ковачи своје судбине, нећемо зависити од било кога да нам даје вакцине, рекао је Лончар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)