ЛЕПЕ ВЕСТИ ПРЕД ВИКЕНД: Метеоролог најавио повратак високих температура - Ево кад нас очекује захлађење

Novosti online

24. 09. 2021. у 12:49

ПОСЛЕ првог, правог, јесењег захлађења које је највишим планинама донело и снежне падавине, пред нама је нова стабилизација и отопљење. Данас ће бити лепше време, а за викенд нас очекује повећање температуре.

ЛЕПЕ ВЕСТИ ПРЕД ВИКЕНД: Метеоролог најавио повратак високих температура - Ево кад нас очекује захлађење

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Метеоролог Марко Чубрило је написао на свом Фејсбук профилу какво нас време очекује у наредним данима и седмицама. У наредна 3-4 дана доминираће поље високог ваздушног притиска и топло, јужно, струјање.

- Биће претежно сунчано, само ће данас на северу региона бити нешто високе облачности, али неће бити падавина. Ветар углавном слаб. Дневни максимум данас од +19 до +24, а за викенд још топлије уз максимуме од +21 до +26, а понегде и око +28 степени Целзијуса - пише Чубрило.

Топло ће бити и у понедељак током дана, али ће после подне и увече на западу, југозападу и северозападу региона уследити наоблачење које ће местимично условити кишу или грмљавинске пљускове.

- Ово погоршање ће бити последица премештања слабог, хладног фронта и могућег развијања врло слабог, висинског, циклона над Панонском низијом - тврди Чубрило.

У ноћи ка уторку погоршање би требало да захвати средишње и северне предела, док би се у уторак током дана проширило и на остали део региона.

Модели засада нису претерано оптимистични када је укупна количина кише у питању и у просеку се тренутно симулира око 8мм талога, што су врло ниске вредности.

- Понегде уз јачи пљусак може пасти и преко 30мм, али ће те области просторно бити врло мале и доста ретке, док над великим делом региона може пасти испод 5мм талога. Уследиће и умерено захлађење те ће се максимуми од уторка до наредног викенда кретати у границама просека, од +14 до +21 степен Целзијуса - каже Чубрило.

- Око 1.10. очекује нас још једно пролазно погоршање и киша. Свакако би већ око 2.10. било суво и топло, док би око 4.10, максимуми могли бити и око +25 степени Целзијуса, што је знатно изнад просека. Негде иза 5.10. или мало касније, после 8.10. могло би доћи до јачег захлађења уз могуће падавине, али с обзиром на то да је то јако далек интервал, промена ће готово сигурно бити - додаје метеоролог.

Тренутно се над средишњим делом тропског Атлантика развија јак ураган којег засада сви прорачуни модела за око 5-7 дан шаљу ка западном Атлантику, где ће од њега настати јак, вантропски, циклон.

БОНУС ВИДЕО:

ЈЕСЕЊА ИГРА БОЈА: Златар је ваздушна бања за "пуњење батерија" и јачање имунитета

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)