РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ: Међу школарцима у Београду хара смртоносан изазов - ево о чему је реч

Новости онлајн

20. 09. 2021. у 21:53

МЕЂУ школарцима је завладао опасан изазов који и главе може да их кошта - лежање насред улице.

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ: Међу школарцима у Београду хара смртоносан изазов - ево о чему је реч

Фото: Архива "Новости"

 Такмичење ко ће дуже да буде на асфалту и брже побегне кад наиђе ауто или чак и ради склекове на коловозу узело је маха међу основцима.

- Група клинаца од не више од 12-13 година окупила се у насељу Степа Степановић, а две девојчице су легле насред улице једна до друге, док је трећа стражарила наилази ли возило. Падао је мрак, а ту је и кривина где некада заиста возе ненормално - објава је у Вајбер групи становника насеља Степа Степановић на Вождовцу у Београду, у којој је више од 1.700 људи, а где је неколико њих претпоставило да је реч о Тикток изазову.

Да су деца свако вече ту, потврдила је друга чланица ове Вајбер групе, која их виђа с терасе.

Она је навела да некада леже и на пешачком прелазу.

С друге стране, једна жена гледала је двојицу дечака, школарце, за које би рекла да су шести - седми разред, како раде склекове насред улице у Миријеву.

Питање је само кад ће да се деси нека несрећа, а стручњаци наводе да је све ово постала реалност, да се само смењују све глупље идеје, али и да нам је, кад већ нема системског решења, последња одбрана у породици.

Бранка Тишма, школски психолог, овакве изазове види као резултат проблема комуникације родитеља, па и шире заједнице с децом.

- Морамо мало више да се бавимо својим децом и да разговарамо с њима и о изазовима, ма у ком узрасту да су. Деца се сада и доказују, то су задаци које морају да испуне да би ушли у неку групу. И управо о томе треба разговарати с децом. Треба имати контролу и над њиховим телефоном, али не отварањем лажних профила на друштвеним мрежама, већ да то отварање профила буде заједнички подухват - објашњава за медије Тишма.

Није важно само да родитељи разговарају с дететом већ је битно и да истрају, па и да између себе комуницирају, јер деца у кући причају шта се ради у школи.

- Ваља и интервјуисати неке познате људе из света спорта да и они причају. Управо преко познатих личности су и уведени ти изазови. Поливање водом и ледом од њих је кренуло, па не могу сада да се искључе, већ морају да се ангажују - наводи Тишма.

У опису адолесценције је да се пробијају границе, истиче др Ивица Младеновић, психијатар, а то може ићи од бенигних ситуација, кад украду 200 динара од родитеља, па до оваквих изазова.

- Не бих то патологизирао, али јесте изузетно опасно по живот. Нажалост, живимо у свету где се живот мало цени, где је поента по сваку цену се разликовати, па макар то било и по глупостима. И кад то ставите у контекст адолесценције, добија гротескне размере. Годинама имате свакакве изазове, па и самоубилачке, и увек је циљ адолесцентска популација. Ово је опет неко наметнуо, вероватно преко Тиктока - истиче др Младеновић.

Он за све ово одговорност види у одраслима и истиче да је систем вредности изопачен, а сам систем неделотворан и незаинтересован, па се све више ствари пребацује породици, која је под огромним ударом.

- Деца траже и пробијају границе, па и по цену живота, и морамо у породици да створимо уточиште. Данас је то лежање на улици, за недељу-две биће нека нова глупост опасна по живот. Суштински би било важно да се то системски реши, а то би подразумевало промену система вредности, као и образовног и правног, па и регулисање виртуелног света, што је тешко јер су огромне паре у игри. Нажалост, једина инстанца која може да реагује је породица, а поверење у њој стиче се разговором, а пре свега моделом понашања - каже др Младеновић.

(КУРИР)

БОНУС ВИДЕО:

ЛОМЕ И ШУТИРАЈУ СТОЛИЦЕ, БАЦАЈУ КЛУПЕ: Бахато понашање ученика изазвало шок

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)