ПРЕТИ НАМ СУДАР КОРОНЕ И ГРИПА: Проф. Стевановић за "Новости" о опасности од укрштања два вируса

И. Ковачић

17. 09. 2021. у 09:00

ПОСЛЕДЊА три дана број заражених у нашој земљи држи се тик испод максималних 7.999, достигнутих 1. децембра прошле године, али и не пада, па су јуче забележене нове 7.602 особе позитивне на вирус корона, од укупно 26.183 тестиране.

ПРЕТИ НАМ СУДАР КОРОНЕ И ГРИПА: Проф. Стевановић за Новости о опасности од укрштања два вируса

Фото Д. Миловановић

Битку са ковидом изгубио је 31 пацијент. Четврти талас је на врхунцу, а стручњаци се прибојавају да ће с доласком сезонских респираторних инфекција оптерећење здравственог система бити још веће. Очекују да ће се притисак на здравство умногостручити кад почне сезона грипа.

Према мишљењу проф. др Горана Стевановића, директора Клинике за инфективне и тропске болести и члана Кризног штаба, на јесен нас чека много епидемиолошких изазова.

- Ми не можемо са сигурношћу да предвидимо каква ће бити овогодишња ситуација са вирусом грипа, али очекујемо, јер се то показало као правило, да када претходи блага сезона, као што је била прошле године, за њом иде јачи удар инфлуенце - рекао је за "Новости" проф. др Горан Стевановић, директор Инфективне клинике у Београду и члан Кризног штаба. - Оно чега се ми инфектолози највише прибојавамо, а то се показало на почетку пандемије, у Италији на пример, најгора могућа варијанта је истовремена инфекција код једног болесника и ковидом и грипом, а да није вакцинисан ни против једне болести. Ипак, надамо се да то тога неће доћи јер имамо ефикасна цепива и мере превенције.

Фото: Танјуг

Проф. др Горан Стевановић

Надлежни апелују на што масовнију вакцинацију против ковида, а цепива против вируса инфлуенце биће доступна од половине октобра. Пријаве за вакцину против грипа су већ почеле. У циљу што ефикасније имунизације пред сезону грипа има наговештаја да би вакцине могле да се примају и по апотекама. То је рекла Татјана Шипетић из Фармацеутске коморе Србије на јучерашњој конференцији о најновнијим научним ставовима, препорукама и пројекцијама о предстојећој сезони грипа.

Тренутно најмасовнији, индијски сој короне, не заобилази ни најмлађе, па број прегледа у дечјим ковид-амбулантама расте из дана у дан. Предвиђа се да ће се број посета педијатрима интензивирати када уз пандемију ковида почне и сезона грипа.

- Грип је у дечјој популацији потенцијално већа опасност од ковида - рекао је "Новостима" др Горан Вукомановић, педијатар Дечје клинике у Тиршовој. - Прошле године нисмо имали праву епидемију грипа из неколико разлога, али један од њих је што се велики број људи и код нас и у свету вакцинисао. Вакцинација против грипа је најбољи начин превенције за малишане са нарушеним имунитетом, а уз то важна је и вакцинација против ковида деце старије од 12 година. Вакцине су сасвим безбедне, а ону против грипа могле би да приме и бебе од шестог месеца, само што то није пракса, јер обично нема толико цепива за инфлуенцу. До компликације грипа може да дође и код потпуно здраве деце.

Осим имунизације, стручњаци су сагласни да је најефикаснији начин да се преброди сезона респираторних инфекција и пандемија ковида ношење маске, редовно прање руку и избегавање масовних окупљања.

ЧЕТВРТИНА СВИХ ПОЗИТИВНИХ У БЕОГРАДУ

У БЕОГРАДУ је откривено нових 1.885 заражених короном, што је четвртина свих случајева ковида откривених за 24 сата. Десет градова бележи троцифрен број заражених - Нови Сад 386, Ниш 371, Крагујевац 336, Краљево 168, Ужице 135, Чачак 131, Нови Пазар 128, Ваљево 126, Лесковац 116 и Лозица 107 новооболелих. У Јагодини је регистровано 99 новозаражених, Шапцу 98, Сремској Митровици и Врању по 97, Прокупљу 92, а Смедерево 91 нови случај вируса корона. Остали имају мање од 90 позитивних случајева за дан.

ОБА ЦЕПИВА И ЗА ТРУДНИЦЕ

ЦЕПИВО против ковида и грипа саветује се и трудницама. Проф. др Милош Марковић рекао је да вакцине против ковида и инфлуенце могу да се приме и истовремено, а могуће је и направити размак од 14 дана. Ово важи и за труднице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)