ПРЕМИЈЕРКА НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: "Ситуација се усложњава, вакцина једино решење" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

11. 09. 2021. у 15:40

КРИЗНИ штаб за борбу против вируса корона завршио је данашње заседање, након чега је почело обраћање јавности чланова тог тела.

ПРЕМИЈЕРКА НАКОН СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Ситуација се усложњава, вакцина једино решење (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Т.Р.

Седница долази услед неповољне епидемиолошке ситуације. Од почетка месеца број оболелих од ковида свакодневно вртоглаво расте, а само јуче је било више од 6.000 новозаражених.

Новинарима се обратила премијерка Ана Брнабић, која је рекла да се епидемиолошка ситуација додатно усложњава, и да је вакцинација једини одговор и решење.

- Ми тренутно у Србији имамо 2.821.060 вакцинисаних грађана. Ревакцинисано је 2.707.594 особа, док је трећу дозу примило 318.858 грађана - рекла је премијерка, и навела да је тренутно најмањи проценат имунизованог становништва у Тутину, док је најбољи у централним београдским општинама.

Брнабић је додала и да је чињеница да је вакцинисано око 52 одсто пунолетне популације допринело томе да стопа хоспитализација буде нижа у односу на претходне периоде.

- Када су вакцине стигле у нашу земљу, читава борба против корона вируса се мења. Држава је отворила три нове болнице, са најбољом могућом опремом. Наше је да обезбедимо и да лекари и медицински сектор имају најбољу могућу опрему, и да грађани који су хоспитализовани имају најбољу негу. Драстично смо повећали капацитете лежајева у болницама и лабораторијских тестирања - рекла је председница владе. 

Она је скренула пажњу и на чињеницу да су невероватно повећани бројеви ПЦР тестирања и капацитети за то, готово 20.000 тестова дневно.

Фото: Танјуг/Т.Р.

- Набављали смо све лекове, како су се појављивали и препоручени од стране СЗО, колико год да су коштали, ми смо их набављали. Да ли је терапија била 2.000 евра по пацијенту, никада нисмо доводили у питање цену, увек смо набављали лекове. Набавили смо чак четири врсте вакцина до сада, ускоро долази и пета. Имамо систем пријаве за вакцину такав, да је грађанима било омогућено да се региструју од куће преко телефона или компјутера - подсетила је Ана Брнабић, и додала да је држава урадила свој посао најбоље могуће.

Премијерка је рекла да постоји нешто што се зове индивидуална одговорност, као и одговорност према заједници и друштву, и да држава не може да уради све уместо својих грађана.

- Без вакцинације нећемо победити овај вирус. Једну шансу смо пропустили, могли смо данас да живимо нормално. Толико смо живота изгубили, а требало је само да се вакцинишу. Ја не знам више шта да кажем. Не постоји ништа више што држава треба да уради, нити што је посао државе. Ту је много помогао Кризни штаб. И данас када неки критикују чланове тог тела, ја да вам кажем - они су били на првој линији борбе са короном, без икакве надокнаде - истакла је председница владе.

Брнабић је поново апеловала на све који хоће да заштите своју земљу и свој народ да се вакцинишу.

- Посебно младе, и оне од 12 година старости. Имамо вакцине које су савршено безбедне. Погледајте податке. Чак 80 одсто заражених су млађи од 60 година старости - казала је она, и подсетила да су многе мере и даље на снази, попут ношења маске или масовних окупљања само уз дозволу Кризног штаба, али да их мало ко поштује.

Председница владе је истакла да је наложила инспекторима да поново крену у јаче контроле, било да је у питању ношење маске у превозу или поштовање мера у угоститељским објектима.

Фото: Танјуг/Т.Р.

- Да подсетим, све те мере су на снази, оне нису укидане. Сада ће инспекције мало више да раде на терену. Припремамо се за увођење ковид сертификата, уколико буде било потребно. Коначну одлуку ћемо донети за неколико дана. Канцеларија за информационе технологије се саветује са инспекцијама и угоститељима, како би сви знали како да примењују те мере ако буду уведене. Уколико буду имплементирани, ти ковид сертификати ће испоштовати Устав и законе, и биће коришћени на местима где није потребно да људи бораве, а велики је ризик од заражавања, попут ноћних клубова и ресторана - рекла је премијерка.

Она каже и да ће грађани од 15. септембра моћи да се пријаве за вакцину против сезонског грипа, како би се спречило укрштање инфлуенце и корона вируса.

Премијерка је на крају конференције прокоментарисала и данашњи наводни еколошки протест у Београду, и запитала је зашто се то раније није догодило.

- Зашто није било протеста у време Ђиласа, Тадића и Млађана Ђорђевића, када нисмо имали Закон о обновљивој енергији, изградњу фабрика за пречишћавање воде, радова на гасификацији. Зашто није било протеста онда када су управо они дали концесије Рио Тинту. Зашто се то тек сада дешава. И ја верујем да велика већина људи која је била данас на протесту искрено верује у очување животне средине, али и да нису у потпуности информисани о томе ко покушава да их искористи - рекла је Ана Брнабић, и истакла да је лакше бити против нечега, него се борити за нешто конструктивно.

БОНУС ВИДЕО: Српска фабрика вакцина

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)