ИМУНИТЕТ ПОСЛЕ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ТРАЈЕ ГОДИНАМА: Др Кисић Тепавчевић - "Овде смо сви на једној, а вирус на другој страни"

Танјуг

19. 08. 2021. у 07:17

МИНИСТАРКА за рад, заполшљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је синоћ да већина грађана који су примили две дозе вакцине и даље има довољно јак имунитет, али да је сада прилика да га ојачају.

ИМУНИТЕТ ПОСЛЕ ТРЕЋЕ ДОЗЕ ТРАЈЕ ГОДИНАМА: Др Кисић Тепавчевић - Овде смо сви на једној, а вирус на другој страни

Фото: Танјуг/С:А

Гостујући на РТС-у она је рекла да је у популацији од 12 до 17 година вакцинисан само један проценат, а од 18 до 30 нешто мало мање од 10 одсто.

- Произвођачи процењују да би имунитет након треће дозе вакцине годинама био довољно снажан. Овде смо сви на једној, а вирус на другој страни. Једино оружје које имамо је вакцинација - казала је Кисић-Тепавчевић и додала да вирус не може да се победи ако се не удруже снаге.

Чланица Кризног штаба и вирусолог Тања Јовановић казала је да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти вируса, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.

- Ове године је наш Национални комитет за имунизацију имао велики задатак. Прво су прављене анализе вакцина, листе приоритета, а сада и анализа учинковитости треће дозе вакцине. Појавиле су се четири нове варијанте, које забрињавају. С обзиром да се вирус променио, потребно је да појачамо имуни одговор, најмање два пута у односу на оно што смо стекли са две дозе - рекла је др Јовановић и додала да су клиничке студије показале да су вакцине врло ефикасне и против нових варијанти короне, али да је потребна много већа количина антитела да бисмо неутралисали вирус.

Она је нагласила да људи могу да приме трећу дозу вакцине којом су и претходно имунизовани, али да не постоји штетан ефекат ако приме и неку другу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)