УСКОРО НИШТА ОД ПУТОВАЊА? Европска унија скида Србију са зелене листе

Novosti online

07. 08. 2021. у 09:29

СРБИЈА из дана у дан бележи пораст новозаражених коронавирусом, и то може изазвати бројне проблеме и довести до нових мера, а због погоршања епидемиолошке ситуације нашој земљи прети да је Европска унија скине са зелене листе безбедних држава већ 15. августа, када Савет ЕУ прави нови пресек стања.

УСКОРО НИШТА ОД ПУТОВАЊА? Европска унија скида Србију са зелене листе

Фото А. Ровчанин

Србија је 18. јуна стекла услове да буде на зеленој листи, када је имала 15,5 оболелих на 100.000 становника за две недеље и велики одзив на вакцинацију, али стручњаци сада прогнозирају да бисмо уз актуелни раст новозаражених могли да премашимо 75 заражених на 100.000 становника и да изгубимо привилегије слободног путовања.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је јуче да нема сумње око тога да ли ће ЕУ скинути Србију са зелене листе.

- Свакако ће нас затворити, ту нема дилеме. Кад кажем затворити, то значи у смислу различитих ограничења око уласка. Различите земље ће се понашати другачије, туристичке земље ће углавном имати лабавије приступе да би очувале туризам, што све утиче на повећање активности вируса. Повратници са одмора су први показатељ да се повећава унос вируса - рекао је Кон за медије.

И епидемиолог др Радмило Петровић каже да је логично и реално да ћемо већ у другој половини августа пасти са зелене листе земаља ЕУ.

- У другој половини августа можемо да очекујемо четвороцифрене бројеве новозаражених. Волео бих да грешим, али се плашим да нас управо такав сценарио чека за десетак дана. За месец дана број хоспитализованих пацијената је дуплиран. Разне манифестације и фестивали који претходе том року додатно ће погоршати ситуацију, као и све већи број заражених туриста који се враћају са летовања.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Јута, казао је да не зна како ће тачно земље ЕУ реаговати ако дође до тога да Србија падне са зелене листе, али да Грчка до краја сезоне неће уводити нове мере.

- Надам се да се до краја сезоне ништа неће мењати у протоколу што се тиче уласка наших туриста у Грчку. Једино што би могло да буде новина јесте да се не признаје антигенски тест за невакцинисане, већ само ПЦР - каже Сеничић:

- Мислим да и Хрватска и Бугарска, као једне од најтраженијих дестинација, неће мењати ништа у свом протоколу до краја сезоне, а што се тиче Шпаније, Италије и Француске не знам да ли ће оне нешто мењати, али ове године је мања заинтересованост наших туриста за ове земље.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)