ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧИЊЕ РЕГУЛАРНО: До краја распуста остало мање од месец дана, просветари, ђаци и родитељи уморни од часова на даљину

Љ. БЕГЕНИШИЋ

04. 08. 2021. у 12:00

ШКОЛСКА година почеће регуларно, а раздвајање наставе неће сада бити на дневном реду Кризног штаба, рекао је проф. др Предраг Кон, епидемиолог.

ШКОЛСКА ГОДИНА ПОЧИЊЕ РЕГУЛАРНО: До краја распуста остало мање од месец дана, просветари, ђаци и родитељи уморни од часова на даљину

Ученици чекају да кризни штаб "пресече" / Фото М. Анђела

Он је нагласио да ситуација, пред повратак у колективе, није иста као прошле године, јер је пола популације вакцинисано.

До краја летњег распуста остало је мање од месец дана, а и просветни радници, и деца и родитељи надају се да ће нова школска година почети регуларно.

Ипак, како ће изгледати школска година пресећи ће Кризни штаб, а епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је недавно да се пре октобра не очекује значајан пораст броја инфицираних на дневном нивоу.

Уколико се ситуација ипак закомпликује, настава ће се организовати по прошлогодишњем моделу - основци од првог до четвртог разреда у школи, а сви остали по комбинованом моделу - од куће и у учионицама.

Школе су, како нам кажу директори, спремне за све опције и изненађења за њих нема. Ипак, сви би волели да настава почне регуларно, јер су се, кажу, од онлајн наставе сви уморили.

- Немамо информацију о томе како ће школа почети, зна се ко је надлежан за доношење такве одлуке, а на нама је да то спроведемо - каже нам директор ОШ "Иван Горан Ковачић" Миомир Драгаш. - Спремни смо за било који вид наставе, сви бисмо волели да настава почне како треба, али ако виша сила не дозволи онда то морамо поштовати.

И Радмила Ракочевић, директорка ОШ "Бора Станковић" истиче да би и за децу и за наставнике и за родитеље најбоље било да школа почне на регуларан начин.

- То би било идеално, уосталом школе нису извори заразе, ниједно дете није инфицирано у школи, а она која су имала вирус "закачила" су га ван образовних установа - каже она.

У Министарству просвете кажу да ће одлука бити донета у сарадњи са струком, а у Унији синдиката просветних радника очекују да ће добити и стручно упутство о организовању наставе, као што је било и лане.

Унија је, иначе, недавно објавила текст да онлајн настава није дала резултате, да је то било мучење и за наставнике и за ђаке, поготово оне који нису имали услове за такву наставу.

МАЛО КОД КУЋЕ, МАЛО У КЛУПАМА

КОМБИНОВАНИ модел, по коме су деца ишла прошле школске године, подразумева наизменично праћење наставе. Одељења су подељена у групе до 15 ђака и док једна група иде на наставу, друга часове прати онлајн, па се смењују по данима. У средњим школама мењали су се на недељном новоу. Ношење маске и поштовање размака било је обавезно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)