ЗАСЕДАО КРИЗНИ ШТАБ: Ово су нове одлуке (ВИДЕО)

Novosti online

28. 07. 2021. у 16:12 >> 18:03

СЕДНИЦА Кризног штаба за борбу против корона вируса, на којој ће бити размотрена тренутна епидемиолошка ситуација у Србији, почела је око 16 сати.

ЗАСЕДАО КРИЗНИ ШТАБ: Ово су нове одлуке (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

На управо завршеној седници Кризног штаба одлучено је да се омогући давање треће дозе посебно ризичним групама.

Трећа доза ће бити препоручена за грађане који болују од одређених системских и других болести.

Медијима се обраћа чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић. Она је апеловала на грађане који се још нису вакцинисали да то ураде.

- Сваким даном имамо значајан пораст броја људи који се инфицира и хоспитализује - објаснила је она.

Дарија Кисић Тепавчевић истиче да се значајна дискусија водила о трећој дози вакцине. 

Људи који имају имуно дифицијентна стања би требало да се вакцинишу и трећом дозом, шест месеци после друге дозе, јер им је дужина имунитета од короне после вакцинације краћа.

- Трећу дозу треба да добију особе које имају различита хронична обољења, трансплантирани, особе на хемодијализи, они са малигним обољењима, хронична обољења јетре, бубрега, плућа... У овом моменту то је група која је препозната да треба да им се појача имунитет трећом дозом, која треба да се да шест месеци после друге дозе - објаснила је она.

- Вирус је још увек ту. Време је годишњих одмора, али вирус није на одмору - додала је Кисић Тепавчевић.

Она је најавила да ће се чешће одржавати састанци Кризног штаба, али да ниједна нова мера данас није донесена.

Поновила је да је потребно да у јесен уђемо спремни и вакцинисани и апеловала на млађе грађане да се вакцинишу како бисмо задали последњи ударац вирусу корона.

- Крај борбе против короне се не види - упозорила је она.

Истиче и да је важно да имамо и колективну и индивидуалну одговорност, а додаје да од степена колективног имунитета зависи да ли ће се појавити нови талас или не.

- Од нас много зависи. То није нешто што се мимо нас дешава. Од укупног броја људи који су вакцинисани зависи какав ће ток имати епидемија - рекла је Кисић Тепавчевић.

Зависиће од епидемиолошке ситуације како ће изгледати школска година која почиње 1. септембра, објашњава она.

Обавезна вакцинација

Она истиче да нема горе казне за све нас од тога да се разболимо или пренесемо вирус на некога, а од њега се може умрети.

- Вакцинација је лична одговорност, али на тај начин штитите и све око нас. Милиони људи су вакцинисани до сада. Сва истраживања су показала да су вакцине високобезбедне и високоефикасне - рекла је она.

У Србији су само у последња 24 сата потврђена 332 нова случаја заразе вирусом вируса.

Стручњаци су претходних дана упозоравали на повећање броја новозаражених, као и на опасност да у Србији због слабог одзива на вакцинацију у септембру дође до четвртог таласа.

Премијерка Србије Ана Брнабић недавно је најавила да је могуће да на седници Кризног штаба, на препоруку Стручног комитета за имунизацију, буде донета и одлука о трећој дози вакцине.

С тим у вези, државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек поручио је да је врло ризично невакцинисан чекати делта сој и јесен и додао да је препорука да трећа доза буде "Фајзерова" или "Модернина" вакцина, која ће доћи на јесен.

Навео је да су испитивања која су вршена на великом узорку у свету показала да те вакцине дају бржи имуни одговор, али и додао да то не искључује могућност да се изабере било која од четири вакцине које је одобрила Агенција за лекове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)