ОТИШАО ПОСВЕЋЕНИК МЕДИЦИНЕ, ПОЕЗИЈЕ И ФИЛОЗОФИЈЕ: У 84. години преминуо проф. др Јован Стриковић

В.Н.

25. 07. 2021. у 11:12

У Београду је 21. јула у, 84. години, преминуо професор доктор Јован Стриковић, рођен у Кличеву крај Никшића у Црној Гори.

ОТИШАО ПОСВЕЋЕНИК МЕДИЦИНЕ, ПОЕЗИЈЕ И ФИЛОЗОФИЈЕ: У 84. години преминуо проф. др Јован Стриковић

Фото Архива

Истакнути медицински стручњак, неуропсихијатар био је дугогодишњи директор болнице "Свети Сава" у Београду, песник богатог стваралачког сумитета, угледник Удружења књижевника Србије, научник који се бавио психолошким феноменима у књижевности: смехом, лудилом, самоубиством и осветом.

Важио је за ствараоца који је најцеловитије проучавао Његошево књижевно дело и докторирао на тему "Психологије у Његошевом стваралаштву". Један је од истакнутих заслужника који је Његошеву филозофску и књижевну оставштину приближио вековима, али не славопојем, већ научним утемељењем достојним једне од најпостојанијих заклетви народа коме је припадао.

Сложена стваралачка и људска структура личности Јована Стриковића могла би се проучавати у неколиким целинама које га чине неупоредивим на равни разумевања људске душе и духовности. Његова волуминозна оставштина у домену медицинске науке, књижевности и филозофије, колико и у свему другом чега се дотакао, подстиче на размишљање о једној у низу његових филозофема у којој је сажета суровост људског опстанка, а она упозорава на то да излазак из живота не значи коначну смрт, већ наставак трајања по заслуженој величини.

Посебност завичајног наслеђа у неколиком смислу била је тамнина по којој је Јован Стриковић, песник филозоф и лекар, трагао за одговорима на небројена питања овостраног и оностраног, неодвојивог од уздрхтале људске мисли коју најпрецизније артикулише осама појединца, у којој би мисао да је живети ради живота могла да буде повређујућа, те и колико је значајно да се у тренутку самосуочења од смрти ништа не окрњи.

Пратећи своје унутарње редоследе, Стриковић се упоредно нагласио како у домену проучавања повезаности људске свести са исходима, тако и у филозофском умрежавању сазнања до којих је долазио разумевајући најосенченије трагове људске свести, тешко схватљиве и научној мисли од Фројда до дана дањег.

Неконвенционалним приступом у доменима којим се бавио - медицини, поезији и филозофији, остао је до самог краја самосвојна и јединствена стваралачка личност, којој ће свебудуће, надајмо се мање теретно, време учинити дужни наклон, који му је, ван сваке сумње, и за живота припадао.

Удружење књижевника Србије изгубило је једног од најугледних чланова и ових неколико цртица наше је потоње опраштање од њега будући да ће даље у векове почивати на оном простору "где је и клицом заметнуо", каже се некрологу који су потписали председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић и књижевник Видак  М. Масловарић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)