КАО ДА НАМ КАМИОНИ КРОЗ КУЋУ ПРОЛАЗЕ: Жалбе грађана чија се домаћинства налазе у близини брзих саобраћајница

В. ИЛИЋ

25. 07. 2021. у 11:42

НЕ можемо да спавамо. Бука је неподношљива, оглувели смо. Од возила нам се у кући све тресе. Камиони тутње као да нам пролазе кроз дневну собу...

КАО ДА НАМ КАМИОНИ КРОЗ КУЋУ ПРОЛАЗЕ: Жалбе грађана чија се домаћинства налазе у близини брзих саобраћајница

Фото Приватна архива

Ово су само неке од притужби које Сектор за надзор и предострожност у животној средини при Министарству заштите животне средине стижу од грађана чија домаћинства се налазе непосредно уз саобраћајнице, посебно уз новоизграђене ауто-путеве широм Србије. Највише притужби на адресу Министарства стигло је са деонице Грделица - Царичина долина, из насеља Палојце, потом са дела пута између Лесковца и Грабовнице, односно из Печењевца и Брејановаца. На буку су се жалили и мештани који живе уз ауто-пут "Милош Велики", и то на потезу од Љига до Прељине, као и житељи уз саобраћајницу између Сушице и Златибора и са потеза петља Ниш север - петља Ниш исток...

Једна од породица која муку мучи са, како кажу, заглушујућом буком су Дакићи из села Брђана, који немају сна још откако је првог дана пуштен у саобраћај "Милош Велики".

- Још тада, крајем 2016. године, долазили су код нас из ЈП "Путеви Србије". Тада су мерили ниво буке и установили да је бука изнад дозвољених вредности. Обећали су нам, када су одлазили, да ће нам заменити столарију на кући, али од тога ни до данас ништа - рекла нам је Радмила Дакић (79), која у кући живи са супругом Велибором (86).

- Сви се чуде где ми живимо и како. Јер, супруг и ја, када пролазе посебно теретњаци, не можемо буквално да се чујемо. Муж ми је оглувео начисто, ја још некако и чујем. У једном делу до куће постоји ограда против буке, али то није довољно, и већи део куће није "покривен" овом заштитом.

Несносно Радмила Дакић се због буке често не чује са супругом Велибором, Фото Приватна архива

Велибор додаје да нема у држави онога коме се нису обраћали за помоћ, и то по више пута, али да је све остало на обећањима и одлагањима да ће се њихов проблем решити.

- Оно што нам се често догађа, а што илуструје колико смо близу самог ауто-пута, је да путници који овуда пролазе често сврате код нас, траже чашу воде, понекад и бензин, зауставе се и седну код нас у башти. Изађемо свима у сусрет, ништа ти људи нису криви...

Али, ми овако више не можемо да живимо. немамо мира, нити сна...

Слично је и у домаћинству Спасојевића, у коме живе браћа Светолик (60) и Радиша (57), а које се налази у селу Бранчић, недалеко од истоименог тунела на ауто-путу.

- Поднео сам захтев за мерење буке још пре више од годину дана, и још чекам. Бука је неподношљива, посебно када камиони силазе низ брдо, које се налази на око 50 метара од наше куће. Тада нешто проломи, да је то невероватно. Прозор не смемо да отварамо.

Спавање је просто немогуће, када сте у нашој кући имате утисак да вам кроз саму кућу пролазе возила - пожалио нам се Светолик.

- Додатно нам смета што фарови од возила ноћу ударају право у нашу кућу, па и то вам не да мира, а сан на очи никако неће.

Према нашим сазнањима, "Путеви Србије" расписали су јавну набавку за мерење буке још пре око месец дана. Фирма која је изабрана за овај посао је "Заштита" из Београда, која ће буку мерити на осам локација у Србији. Након тога ће Министарство за заштиту животне средине, уколико се испостави да је бука преко дозвољене границе, наложити "Путевима Србије" да подигну додатну заштитну ограду до пута, и тако заштити мештане чији се домови налазе уз брзе саобраћајнице.

Фото Приватна архива

Како смо сазнали од инспектора за заштиту животне средине, за зону дуж ауто-путева, магистралних и градских саобраћајница, дозвољена вредност нивоа буке за дан и вече је 65 децибела, а у ноћним интервалима 55. Уколико постоји прекорачење примењују се различите мере заштите у зависности од тога да ли постоје прилазни путеви, да ли је деоница без искључења са ауто-пута и слично. У том случају примењују се мере попут звучних баријера и ограничења брзине кретања возила.

ЗИДОВИ

УКОЛИКО се мерењем буке испостави да су жалбе грађана који су поднеске упутили надлежном министарству биле оправдане, тада ће се, како сазнајемо, градити такозване акустичне препреке, односно зидови или панели који могу бити бетонски, метални, дрвени... Цене се крећу од 150 до 300 евра по квадрату. У неким случајевима се граде и земљани насипи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)