ОГЛАСИО СЕ СРПСКИ КОНЗУЛ: Открио да ли има страдалих Срба у поплавама

Танјуг

16. 07. 2021. у 16:24

ДРЖАВЉАНА Србије нема међу више од 100 страдалих у поплавама у Немачкој, изјавио је данас конзул у Франкфурту Бранко Радовановић и нагласио да их нема ни међу 1.300 несталих.

ОГЛАСИО СЕ СРПСКИ КОНЗУЛ: Открио да ли има страдалих Срба у поплавама

Фото Танјуг/АП

Праву трагедију ћемо тек сагледати, рекао је Радовановић за Танјуг и нагласио да је уведен највиши степен потраге за страдалима и несталим.

Додао је да у том делу Немачке живи око 36.000 Срба, који гравитирају ка покрајини Хесен.

- Велики број места одсечен је од света, невреме је захватило три покрајине, донео је 240 литара кише по квадратном метру, а у просеку месечно у јулу падне до 85. Кретање је отежано у свим правцима, у прекиду је електрична мрежа, ангажоване су све спасилачке службе - рекао је конзул.

Према његовим речима, воденом стихијом погођена су не само домаћинства већ и институције у којима је, између осталог, страдало 12 људи са посебним потребама.

По његовим речима, пловидбе Рајном нема, железнички и друмски саобраћај су у прекиду.

Активиран је каже и европски програм Коперникус који прати површину земље.

- Имају актуелне слике и спасиоци су ангажовни из целе Немачке. Сигуран сам да цела ЕУ бити укључена у санирање последица - навео је он.

Додао је да је већ припремљен пакет помоћи, да су процене да ће он бити огроман ако се упореди са 2013. годином када су у поплавама страдале 23 особе.

Препорука је да се људи не приближавају угроженим подручјима а ни облама река, рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)