РОБИЈАЈУ, ПА СЛАВЕ МАТУРУ: Међу извршиоцима најтежих кривичних дела има и тинејџера, који су још далеко од пунолетства

В. Ц. С.

14. 07. 2021. у 15:35 >> 22:03

ПЕТОРО тинејџера млађих од 18 година осуђено је прошле године за убиство - показали су најновији извештаји о малолетним и пунолетним починиоцима кривичних дела Републичког завода за статистику (РЗС).

РОБИЈАЈУ, ПА СЛАВЕ МАТУРУ: Међу извршиоцима најтежих кривичних дела има и тинејџера, који су још далеко од пунолетства

Малолетнички затвор, популарни "Сиви дом" у Крушевцу / Фото П. Милошевић

Њих 50 је санкционисано за наношење тешких телесних повреда, осморо за силовање, а 44 због насиља у породици.

Троје малолетника кажњено је за обљубу са дететом, 543 за крађе, разбојништва, преваре, утаје и друга дела против имовине, 70 за производњу и диловање дроге, 215 за насилништво на јавном месту.

Осим што потврђују правило да најтежа кривична дела нису резервисана само за одрасле делинквенте, ови подаци показују и да је у години експлозије короне стопа криминалитета опала у односу на претходне године. У РЗС тврде да је број кривичних пријава против малолетних учинилаца за 13 одсто мањи него претходне године (2.524), а број кривичних санкција за 26 одсто (1.239).

Од 1.239 осуђених, 474 су млађи од 16 година. Дакле, више од трећине. Њих 106 су девојчице. Занимљиво је и да је укупно 40 тинејџера осуђено на заводске мере, а троје на малолетнички затвор. Не баш мали број, упркос годинама, иза себе већ има криминалне досијее, па је чак 179 раније осуђивано.

Кад су у питању пунолетни починиоци, за ново кривично дело уведено у Кривични законик с почетком короне - непоступање по здравственим прописима за време епидемије, прошле године осуђено је 343 људи, од чега 43 на затвор до три године. За преношење заразних болести осуђено је њих седам, од чега један на затвор, а остали на условну казну.

У Србији је прошле године, кажу у РЗЗС, за 74.394 пунолетна учиниоца завршен поступак по кривичној пријави, што је за петину мање него 2019. Правноснажно је осуђено 25.487 људи, што је опет за девет одсто мање него годину пре тога. Највећи број је осуђен за дела против имовине, брака и породице и здравља. Казну затвора од 30-40 година добило је осам лица.

У односу на период од пре пет година, број кривичних пријава у видном је паду, осим за дела против полне слободе, здравља и части и угледа. Овај раст је највидљивији код угрожавања здравља људи, за шта је 2016. пријављено 3.678 особа, а лане 7.328. Дакле, бројке су дуплиране! Велики је и број осуђених за насиље у породици - 2.337 и недавање издржавања 1.184. Иза решетака је завршило 669 насилника, док је њих 1.508 добило условне осуде.

РАСТЕ БРОЈ НАНОГВИЦА

ИНСТИТУЦИЈА рада у јавном интересу код нас никада није довољно заживела, а прошле године их је изречено свега 123. Али зато је у порасту број изречених кућних затвора. У свом дому казну је, с наногвицом или без ње, лане служило 2.113 осуђеника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)