ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРЕЛЕЖАНОГ КОРОНА ВИРУСА: Докторка Здравковић открила најчешће симптоме, има посебну поруку за невакцинисане

Novosti online

10. 07. 2021. у 09:16

ДР МАРИЈА Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса" каже да је ковид системска болест која погађа све органе и да је тромбоза неминовна. Наводи да се јављају и људи са неуролошким проблемима и несаницом која траје месецима. Страхује каже, од новог таласа, пре свега због људи који не желе да се вакцинишу.

ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПРЕЛЕЖАНОГ КОРОНА ВИРУСА: Докторка Здравковић открила најчешће симптоме, има посебну поруку за невакцинисане

Фото: Принтскрин/РТС

Др Марија Здравковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавила да се у периоду после излечења велики број пацијената јављао ради контрола продуженог ковида, међутим један немали број људи се јавља и после трећег месеца од обољења.

То су особе које се јављају у разне амбуланте и ми мислимо да је апликација изванредна и да ће помоћи свима који имају продужене тегобе, а оне постоје на свим органима", наводи Здравковићева.

Постоје, каже, две различите последице ковида - један је да пацијент осећа продужени замор, нема снаге, нема кондицију, на најмањи напор се замара, има аритмије које нису опасне осим у ретким ситуацијама када су и животно угрожавајуће.

- Ту су неуролошке тегобе, гастро тегобе, људи имају несаницу која траје месецима код одређених особа. Приметили смо да постоје убрзана напредовања постојећих болести код хроничних пацијената. Скоро смо имали пример са пацијентом који је имао незнатне промене на крвним судовима, а онда је прележао ковид и након осам месеци те примене су биле далеко израженије, иако је редовно узимао терапију - наглашава Здравковићева.

Ковид је, наводи, системско обољење, утиче на целокупан организам, повећан је број пацијената са дијабетом, са хроничним инфекцијама.

- Врло ретко обична прехлада не заустављља се код тих особа где се некад заустављало, и неретко морају да се хоспитализују - додаје Здравковићева.

Према њеним речима први су уочили и рекли да код људи који су вакцинисани, у другом таласу, није било смртних исхода скоро ниједног, изузев два смртна исхода код изузетно тешких болесника.

- Сви који су имали фатални крај болести су били невакцинисани. Вакцинисани пацијенти се мање хоспитализују и немају фатални исход болести. Приметили смо и да сви који су вакцинисани нико није дошао због компликација вакцине, да је у нашој кући праћен и да има тегобе - истиче др Здравковић.

Наглашава да не постоји патолошка реакција на вакцину.

- Велика је догма да људи који су алергични не смеју да се вакцинишу. То нема везе, ми их упутимо на преглед алерголога који обави припрему, јер је негде и неопходна. Имамо велики број пацијената који су алергични на разне производе, који су успешно примили вакцину и нико није имао компликације - додаје др Здравковић.

Тромбоза је, истиче, неминовна са ковидом. 

- Сматра се да су ова заборављања која се јављају су микротромбозе у мозгу. Микроповреде плућа су миктротромбозе. Огроман број пацијената у нинтензивним негама, од 60 до 80 одсто има миктротромбозу, али и благе форме болести дају тромбозу - каже др Здравковић.

КБЦ Бежанијска коса је, наводи, била једини КБЦ која је збрињавала пацијенте са артеријском тромбозом која не постоји ван доба ковида.

- Артеријске тромбозе које смо ми виђали, где тромб пролази целом дужином руке и затворио је крвни суд, дакле та рука је изгубљена, или пролази целом дужином крвног суда у нози, то нисмо никад виђали, нити су виђали и светски доктори. То је тема једног доктората који ће имати највећи број за сада оперисаних пацијената у свету које смо оперисали и код великог броја пацијената смо успели. Мада морам да кажем да је то стање високо смртоносно када наступи - истиче Здравковићева.

Ја страхујем од новог таласа, пре свега због људи који не желе да се вакцинишу и који се нису вакцинисали.

- За мене нису проблем масовна окупљања, ово друштво мора да живи. Али, људи који одбијају да се вакцинишу ремете комплетно животе и вакцинисаних и оних који су јако хронично болесни и угрожени од ковида. Користим ову прилику да замолим све да се вакцинишу, јер добијањем ковида ризикујете да ли ћете останете живи и да имате трајно оштећење здравља, а са друге стране и оне који су јако угрожени. Молим све наше гледаоце да се вакцинишу - закључила је Здравковићева.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)