САВЕТ ПЕТНИЦЕ НИ РЕЧ О ОДГОВОРНОСТИ: Највише тело истраживачке станице после недељу дана огласило се без конкретних закључака

М. МАРКОВИЋ - Б. ПУЗОВИЋ

10. 07. 2021. у 09:23

КОЛА која су одавно напрсла, по свему судећи, сломиће се само на - Савану! Бранислав Савић, дугогодишњи радник Петнице, проказан, али још није осумњичен за наводно сексуално злостављање у овој научноистраживачкој станици, једини је, засад, на стубу одговорности за потрес који је уздрмао српску јавност.

САВЕТ ПЕТНИЦЕ НИ РЕЧ О ОДГОВОРНОСТИ: Највише тело истраживачке станице после недељу дана огласило се без конкретних закључака

Фото: Д.Миловановић

Управни одбор опрао је руке: прихватио је оставку директора Николе Божића, а себе прогласио за нову управу. Очекивало се да о томе суд донесе највише управљачко и регулаторно тело - Савет Петнице. Да преиспита сопствену и одговорност досадашње, самопрокламоване нове управе и то саопшти јавности. Али, ко зна шта је и ко је закочио, да чланови Савета ћуте читаву седмицу и од протеклог петка до четвртка увече обећавају да ће упутити саопштење: шта су истражили, до којих су закључака дошли. И најважније - како да увере родитеље да своју деце, с поверењем, пошаљу у Петницу.

Седам дана после заседања Савета, стигло је и саопштење. Највише управљачко и регулаторно тело Петнице саопштава да је од нове управе затражило да "пружи подршку и неопходну помоћ свим жртвама сексуалног насиља, да у потпуности сарађују са надлежним органима у процесуирању одговорних, припреми неопходна документа и план образовних делатности како би се сваки могући случај у будућности спречио, а млади и запослени оснажили да правовремено препознају и реагују на насиље". Ни речи о пропустима.

"Новости" су се, у више наврата, интересовале чему толика тајност, посебно, чему одуговлачење да се став Савета саопшти јавности. Председник овог (да поновимо) највишег управљачког и регулаторног тела, академик Зоран Кнежевић, био је љубазан:

- Потребно је време да се ставови чланова усагласе, потом, да се сваком то пошаље мејлом на потпис. Тек после тога можемо у јавност - казао је.

Упитали смо га: зар није логично да Управни одбор "полаже рачун" Савету и када бира и када разрешава или прихвата оставку директора Петнице? Ко по Статуту има примарну надлежност: Савет или Управни одбор?

- Ми бирамо њих, они бирају нас, тако је некако - одговорио је председник Савета.

Одговор на питања како су се у свему томе усагласили чланови Савета и ко је од њих потписао, а ко није то "усаглашено" саопштење, нисмо добили. И нећемо, вероватно, све док Петница не добије правог домаћина.

ПРОФЕСОРИ И ДОКТОРИ

САВЕТ Истраживачке станице Петница, независне научне организације, како је наведено на сајту ове установе, чине: академик Зоран Кнежевић, Драган Машуловић, Драгица Павловић Бабић, Нада Мајкић, Предраг Марковић, Соња Лихт, Владо Ђукановић, Десанка Радуновић, Владица Ћетковић, Видојко Јовић, Марија Ђурић, Даница Пајовић, Александар Поповић, Софија Стефановић, Борут Вилд, Горан Свилановић, Корадо Корлевић, Срђан Вербић и Вигор Мајић. Већина чланова Савета су универзитетски професори или доктори наука.

САСЛУШАНА САМО ЈЕДНА ЖРТВА?

Пред истражним органима у Ваљеву до сада је, колико је познато, сведочила само једна од пет жртава које су у медијима тврдиле да су претрпеле сексуално насиље у Петници. Осумњичени Савић саслушан је у својству грађанина. У току је, сазнајемо, вештачење фотографија пронађених у његовом стану, како би се утврдило да ли на њима има и особа које су, у тренутку снимања, биле малолетне. Девојке које су случајеве сексуалног насиља пријавиле, биле су у то време полазнице научних семинара у Истраживачкој станици.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)