ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ И НЕДЕЉУ: После тропског таласа стиже кратко освежење, следеће седмице опет паклено

Новости онлине

09. 07. 2021. у 09:45

ВРЕМЕНСКА прогноза нам данас предвиђа изузетно топло време са температурама од 34 до 37 степени, али и јак ветар у кошавском подручју.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СУБОТУ И НЕДЕЉУ: После тропског таласа стиже кратко освежење, следеће седмице опет паклено

Фото: Депоситпхотос

Временска прогноза метеоролога Марка Чубрила нам доноси, након сунчаног дана, непогоде у виду пљускова, града и грмљавине.

- Данас ће се ка нама приближавати мања количина влажног и свежијег ваздуха из средишње Европе тако да после сунчаног првог дела дана од поподнева, а нарочито после подне и у првом делу ноћи ка суботи треба очекивати дестабилизцију атмосфере уз појаву грмљавинских пљускова и локалних непогода уз обилну кишу, пролазно олујан ветар, јако севање и појаву града - написао је Чубрило на свом фејсбук профилу.

Те појаве очекују се у југозападној и северозападној Србији као и у већем делу Војводине, али су могуће и над средишњим пределима Србије. Над осталим деловима земље нестабилности су могуће, али ређе.

Временска прогноза предвиђа и промену времена и освежење.

Временска прогноза за суботу и недељу

- За викенд променљиво облачно и над већим делом региона знатно пријатније. Највише ће освежити над северозападним и средишњим пределима, а најмање на југоистоку и југу региона. Дуваће слаб до умерен, северозападни ветар. Дневни максимум од око 27 степени на западу до око 34 на југу и истоку региона.

- У суботу би поново над средишњим и источним пределима региона могло бити локалних пљускова, али у колико их и буде они не би требали бити тако јаки као у петак после подне. ГФС за недељу над простором источне БиХ, југозападне и јужне Србије као и дела средишње Србије даје могућност нешто јачих пљускова, али за сада остали модели нису склони том решењу.

Временска прогноза за следећу недељу

Наредне недеље временска прогноза доноси нови тропски талас.

- Од недеље би требало уследити ново отопљење које би било последица формирања секундарног циклона негде над северним Јадраном који би у свом источном, топлом сектору ка средишњим, а посебно источним деловима региона повукао веома топао ваздух те би око 14.07. овде максимум и поново било преко 35 степени Целзијуса. На западу би већ знатно освежило уз пљускове, док би се у другом делу наредне недеље то јаче освежење уз конкретније и чешће пљускове проширило и над источни део региона.

- Како ће то погоршање заиста изгледати тренутно није могуће тачно проценити, јер се тек чека потврда развијања тог секундарниог циклона, а онда ће снага погоршања зависити од снаге и путање тог система али сви су изгледи да средина јула донси осетно свежији и кишовит период који би вероватно потрајао до око 19.07. када би поново отоплило - закључио је Чубрило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)