МАНИЈАЦИ СА ИНТЕРНЕТА ВРЕБАЈУ: На мрежама има око 750.000 педофила

Танјуг

30. 06. 2021. у 20:31

ПРОЦЕНЕ су да у сваком тренутку на интернету вреба око 750.000 педофила, упозорио је данас стручњак за високотехнолошки криминал Саша Живановић.

МАНИЈАЦИ СА ИНТЕРНЕТА ВРЕБАЈУ: На мрежама има око 750.000 педофила

Илустрација / Фото: Depositphotos

Коментаришући акцију ''Армагедон'' у којој је ухапшено 18 лица осумњичених да су ширили дечију порнографију, снимали порнографске садржаје и контактирали децу путем интернета, Живановић је казао да се ради о два кривицна дела из чланова 185 и 185б Кривичног законика.

- То је приказивање, прибављење и поседовање порнографског материјала и искорошћавање малолетника за порнографију, а члан 185б односи се на коришћење рачунарске мреже ради извршења кривичног дела противполне слободе према малолетном лицу - рекао је Живановић за К1 телевизију.

Навео је да се сумња да је неко од ухапшених контактитао малолетну девојчицу и да је са њом уговарао састанак, а да су девојчица или њени родитељи највероватније пријавили то кривично дело полицији или тужилаштву.

Живановић је казао да према закону у Србији није дозвољено провоцирање кривичног дела, односно, да полиција направи лажни профил малолетника на друштвеним мрежама и да се да се представи као малолетно лице.

- У Холандији је, на пример, једна агенција направила лажни профил девојчице Филипинке, који је био дигитализован, а не стварни профил, и пустила га на интернет. За неколико минута неколико хиљада педофила је контактирало профил, а уследила је велика међународна акција хапшења - рекао је Живановић.

Подсетио је да је педофилија болест класификована као сексуална склоност према деци предпубертетског доба оба пола и да је још увек неизлечива болест.

Навео је да постоје четири категорије педофила - ''Колекционари'' који приступају педофилским сајтовима и преузимају садржај у своје уређаје, ''колекционари дистрибутери'' који, како каже, преко форума размењују своја техничка знања како да их полиција не ухапси. Постоје и они који производе и продају такав материјал, као и повремени корисници, тзв. ''интернет предатори воајери'' који само приступају таквим сајтовима - појаснио је Живановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)