ФЕДЕРАТИВНО УРЕЂЕЊЕ ИЗАЗИВАЛО БОЈАЗАН КОД СРБА: Предавање историчара Милована Балабана "Унитаризам и федерализам у Југославији" на Јутјубу

Новости онлајн

28. 06. 2021. у 08:48

ГОВОРЕЋИ о унитаризму и федерализму као принципима уређења државе, овим предавањем Балабан је желео да представи дубље сагледавање концепта Југославије и њеног функционисања.

ФЕДЕРАТИВНО УРЕЂЕЊЕ ИЗАЗИВАЛО БОЈАЗАН КОД СРБА: Предавање историчара Милована Балабана Унитаризам и федерализам у Југославији на Јутјубу

Фото: КЦНС

Године 1918.наша држава је била унитарна, док је федерализам био карактеристичан тек за СФРЈ. Дезинтеграција, као могућа последица федеративног уређења, изазивала је бојазан код Срба, који су, насупрот Хрватима, инсистирали на унитаризму које је наслеђе светосавља, једна врста саборности у разногласју. Федерализам значи модернији концепт државног уређења, где има много различитости (верских, националних, покрајинских итд).

- Уређење државе произилази из њеног менталитета, а Југославија је била спој готово немогућег, неспојивог. Срби су још 1918. знали да је федерализам пролазна етапа, а историја је показала да федералне државе кад-тад постану централизоване – рекао је Балабан. 

Предавање историчара Милована Балабана „Унитаризам и федерализам у Југославији" може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)