СТЕФАНОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ: Већ данас морамо размишљати шта су бојна поља сутрашњице

Novosti online

18. 06. 2021. у 18:23

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас да реформе и развој не смеју бити само пуке, апстрактне речи и да Република Србија и њен систем одбране озбиљно размишљају о свим изазовима које будућност носи, како би били кадри да на њих одговоре.

СТЕФАНОВИЋ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ: Већ данас морамо размишљати шта су бојна поља сутрашњице

Фото: МО РС

Он је данас одржао предавање на тему “Достигнути степен реформе, правци и приоритети даљег развоја Министарства одбране Републике Србије” полазницима 10. класе Високих студија безбедности и одбране и 64. класе Генералштабног усавршавања.

Како је навео, издвајања за Војску данас су неупоредиво већа, она је данас значајно боље опремљена и предузети су кораци на побољшању животног стандарда припадника система одбране. Он је оценио и да су спроведене реформе добра основу за даљи напредак.

Указајући на значај теме, Стефановић је, такође, истакао и да је важно да схватимо шта је суштина будућности Министарства одбране и Војске Србије.

Фото: МО РС

- Реформе не треба да буду нека пука, апстрактна реч. Ми већ данас морамо да размишљамо шта су бојна поља сутрашњице, шта је то што ће се дешавати за двадесет, тридесет година и да наш даљи развој прилагођавамо томе. Морамо већ данас да почнемо да се спремамо за изазове будућности, наравно, у исто време користећи на најбољи начин оно што је било у прошлости и извлачећи поуке из тих искустава – рекао је Стефановић.  

Министарство одбране и Војска Србије, подсетио је Стефановић, представљају кључни фактор у обезбеђивању сигурности и стабилности сваке земље и најчвршћи су гарант, не само мира, већ и независности земље.

- Као земља смо се определили да будемо војно неутрални. Често се каже да је то најскупљи модел, што често и јесте, али је модел који нам омогућава да све одлуке доносимо искључиво у интересу сопственог народа. То подразумева да морамо да имамо јаку Војску која ће сваког тренутка моћи да изврши задатке, али исто тако и Војску која ће размишљати и о томе колико се свет и изазови у том свету мењају – указао је министар Стефановић.

Фото: МО РС

Он је оценио и да одбрана сајбер простора постаје један од највећих изазова будућности, те да је Министарство одбране одлучило да покрене процес формирања једне врсте команде за супростављање сајбер нападима, која би обухватала велики број субјеката и која би била носилац активности државе по том питању.

Стефановић је као једну од кључних ствари у развоју система одбране издвојио рад научноистраживачких установа на иновативним и технонолошки савременим пројектима и изразио уверење да Министарство одбране и Војска Србије имају људе који могу то да испуне.

- Моја кључна порука данас за вас је да Република Србија и њен систем одбране озбиљно размишљају о будућности, о свим изазовима које та будућност носи и спремни смо да дамо одговор – заључио је министар Стефановић.

Фото: МО РС

На крају предавања министра одбране, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић, уручио је министру Стефановићу Плакету Универзитета одбране, у име свих припадника Универзитета, као захвалност свеукупном доприносу у циљу унапређења и развоја војног образовања.

- Посебно смо поносни што смо захваљујући Вама сада већ припремљени за наредну школску годину у Школи националне одбране, што поново имамо школу коју наша држава заслужује и што ће наредне генерације припадника те Школе наставу реализовати у кабинетима чије је реновирање завршено током ове године – истакао је генерал Радовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)