ЦЕО СВЕТ ЖЕЛИ ДА ЗНА ИСТИНУ О ПОРЕКЛУ КОРОНЕ: Жена за коју се верује да крије одговоре - "Немам чега да се плашим"

Новости онлајн

15. 06. 2021. у 17:24

ВИРУСОЛОГ Ши Џенгли, позната и као "жена шишмиш" је у ретком интервјуу рекла да су спекулације у вези са цурењем корона вируса из њене лабораторије у Вухану неосноване. Али, њене тврдње је тешко проценити због навике Кине да држи ствари у тајности, пише “Њујорк тајмс”.

ЦЕО СВЕТ ЖЕЛИ ДА ЗНА ИСТИНУ О ПОРЕКЛУ КОРОНЕ: Жена за коју се верује да крије одговоре - Немам чега да се плашим

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/CGTN

Лист пише да је др Ши за америчке научне кругове кључ за то да ли ће свет икад сазнати да ли је корона вирус који је похарао свет побегао из лабораторије у Вухану, епицентру пандемије, док је за кинеску јавност и владу она херој борбе против заразе и жртва малициозних теорија завере.

Научници су иницијално одбацили идеју да је вирус побегао из лабораторије као невероватну, али је недавни извештај администрације америчког председника Џоа Бајдена и позиви угледних истраживача на већу отвореност поново оживели ту теорију.

И даље се научници генерално слажу да још нема директног доказа који би показао да је вирус “побегао” из лабораторије. Међутим, сада све више њих говори да је хипотеза пребрзо одбачена, без детаљне истраге, те укзаују на низ неодговорених питања.

Неки научници кажу да је др Ши спроводила ризичне експерименте са корона вирусима код шишмиша у недовољно обезбеђеним лабораторијама, док други траже да се извештаји разјасне, указујући на ране појаве инфекције ковида међу неколико запослених у вуханском Институту вирусологије.

“Скај њуз” је у уторак објавио снимак из маја 2017. на којем се виде слепи мишеви наводно у кавезима Института и научници како их хране. Сумња се да је корона вирус вероватно прешао са слепих мишева на људе. СЗО и Кина су одбациле наводе о “чувању живих шишмиша” у Вухану као “теорију завере” и “грешку”.

Кад су новинари “Њујорк тајмса” прво позвали Ши телефоном пре две недеље, она је рекла да не жели да прича директо са њима због политике Института. Ипак је изнела неке фрустрације.

- Како за име бога могу да понудим доказе за нешто кад доказа нема? – упитала је, а после у поруци навела: “Не знам како је свет дошао дотле да стално блате невине научнике”.

Ши је потом, у ретком интервјуу мејлом, одбацила оптужбе као неосноване, укључујући наводе да се неколико њених колега разболело пре избијања епидемије.

На кључно питање да ли је њена лабораторија имала било какав извор новог корона вируса пре него што је избила пандемија њен одговор је кратак: “Не”.

Али, “Њујорк тајмс” указује да је тешко проценити валидност таквих навода имајући у виду одбијање Кине да омогући независну истрагу у лабораторији Института познатог по раду са корона вирусима код шишмиша или да подели податке о својим истраживањима.

У мање турбулентним временима др Ши је била симбол кинеског научног прогреса, водила је експедиције у пећине да сакупљају узорке из шишмиша и њиховог измета да би сазнали како вируси прелазе са животиња на људе. Она је 2019. ушла у групу од 109 научника који су изабрани за Америчку академију микробиологије због свог доприноса у овој области.

- Она је брилијантан научник – екстремно опрезна, са ригорозном радном етиком – каже др Роберт Гало, директор Института људске вирусологије Универзитета Мериленд.

Вухански Институт вирусологије запошљава скоро 300 људи и дом је једне од свега две кинеске лабораторије које су добиле највишу безбедносну ознаку – ниво био-безбедности 4. Ши води рад института на новим инфективним болестима и током година група је сакупила преко 10.000 узорака шишмиша широм Кине.

Институт одговара Комунистичкој партији Кине, која жели да научници служе националним циљевима.

Сама Ши (57) није чланица КП, према званичним кинеским извештајима, што је необично за државног службеника њеног статуса. Каријеру је изградила на Институту, почевши 1990. као асистент. Дипломирала је на Универзитету Монпеље у Француској 2000. а четири године касније почела да проучава шишмише, након избијања епидемије вируса САРС који је убио више од 700 људи широм света. Већ 2011. дошла је до великог открића да шишмиши у пећини на југозападу Кине носе корона вирусе сличне онима који узрокују САРС.

- У свом том послу који обављамо, ако само једном можете да спречите епидемију болести онда оно што смо урадили има смисла – рекла је за ЦЦТВ, кинеског државног емитера, 2017.

Последњих година Ши је почела да експериментише на корона вирусима код шишмиша, уносећи генетске измене да би пратила њихово понашање. Она је исте 2017. са колегама објавила рад о експерименту у којем су створили нови хибрид комбиновањем и усклађивањем делова неколико постојећих корона вируса код шишмиша – укључујући, како пише “Њујорк тајмс”, најмање један који је био скоро преносив на људе, са циљем проучавања њихове способности заразе и умножавања у људским ћелијама.

Док заговорници оваквих истраживања наводе да то помаже друштву у припреми за будуће епидемије, критичари указују на ризике стварања нових, опасних патогена.

Отворена су и нова питања око тога да ли су фондови америчке владе, који су дати за рад др Ши, подржали контроверзно истраживање такозваног “добијања функције”. Вухански Институт је, наиме, примио око 600.000 долара од америчке владе преко непрофитне “ЕкоХелт алијансе”. Амерички Национални институт здравља навео је да нису одобрили фонд алијанси да спроводи истраживања “стицања функције” (ГОФ; гаин-оф-фунцтион) корона вируса, који би патогене начинили заразнијима или смртоноснима.

Ши је у мејлу рекла да се њени експерименти разликују од рада на “добијању функције” јер их није спроводила како би начинила вирус опаснијим већ да разуме како прелази са животиње на људе.

- Моја лабораторија није никад спроводила нити сарађивала у спровођењу ГОФ експеримената који јачају вируленцију вируса – истакла је.

Међутим, неки од њених експеримената са вирусима код шишмиша урађени су у лаботоријама био-безбедносног нивоа 2, дакле мањег него на Институту, што је отворило питање да ли је опасни патоген некако “побегао” ван.

Ши каже да се такви вируси могу проучавати у лабораторијама другог нивоа у Кини јер нема доказа да директно инфицирају људе. Такође је одбила недавне наводе да су тројица њених колега тражила болнички третман у новембру 2019. због симптома попут грипа, пре појаве ковида.

- Вухански Институт вирусологије није наишао на такве случајеве. Ако је могуће можете ли ми дати имена те три особе како бисмо могли да проверимо? – упитала је у мејлу.

Што се тиче узорака који је лабораторија чувала, она је рекла да је корона вирус који је имала – што је јавно објавила – био свега 96 одсто идентичан са САРС-ЦоВ-2, вирусом који узрокује ковид, што је велика разлика кад је реч о геномским стандардима. Ши је такође одбила спекулације да је њена лабораторија радила на другим вирусима у тајности.

Ипак, још један случај је проблематичан, њено истраживање над групом рудара из Јунана који су оболели од тешког респираторног обољења 2012. а радили су у истој пећини у којој је тим др Ши касније открио вирус слепог миша близак САРС-ЦоВ-2. Ши је рекла да нису детектовали корона вирусе сличне САРС-у у узорцима рудара и да ће објавити више детаља, након чега су је критиковали због задржавања информација.

Ши је такође рекла да је њен Институт био отворен према Светској здравственој организацији и глобалној научној заједници.

- Ово више није питање науке. То су спекулације укорењене у крајњем неповерењу – истакла је она преко телефона.

Пандемија је била тренутак за који се она са својим тимом дуго припремала.

- У јануару прошле године др Ши и њен тим су радили пуном паром, били су исцрпљени али и узбуђени – рекао је Ванг Линфа, вирусолог Универзитета Сингапур који је тада био у Вухану са Ши, с којом се познаје 17 година.

Ши је објавила неке од најважнијих раних извештаја о САРС-ЦоВ-2 и ковиду-19, на које су се научници широм света ослонили. Али, убрзо су почеле спекулације.

- Сигурна сам да нисам урадила ништа лоше. Немам разлога да се плашим – рекла је у мејлу.

Како наводи “Њујорк тајмс”, кинеска влада изгледа да не држи др Ши под било каквом сумњом, а она наставља свој рад на истраживању и држи предавања у Кини .

Многи светски вирусолози сматрају да је вирус вероватно прешао са животиње на човека ван лабораторије, али без директног доказа све више научника и политичара позива на пуну истрагу теорије да је побегао из лабораторије.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)