СВЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ ДЕЦЕ: Педијатар Саша Милићевић објаснио колико је имунизација безбедна и који прегледи су неопходни

Новости онлине

14. 06. 2021. у 10:06

ПЕДИЈАТАР др Саша Милићевић је говорио о вакцинацији деце, истакавши да је поред систематског прегледа, разговор са педијатром неопходан.

СВЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ ДЕЦЕ: Педијатар Саша Милићевић објаснио колико је имунизација безбедна и који прегледи су неопходни

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Милићевић напомиње да је вакцинација, када су деца у питању, изузетно осетљива тема, јер је дечији организам за разлику од одраслих, у фази развоја.

- То је осетљива тема када су деца у питању. Испитивања трају од самог почетка, када су почела испитивања и за нас. То је једна осетљива тема, опипљива јер је дечији организам другачији, он је у развоју, и треба уклопити термине када је најбоље да се то уради - рекао је др Милићевић.

Милићевић истиче, да се поред систематског прегледа, на који деца која желе да се вакцинишу треба да оду, важан предуслов јесте и разговор са педијатром.

- Требало би да се обави разговор са педијатром, не само преглед. Вакцина јесте одобрена, али није обавезна. Код деце је све специфично, јер могу да имају ковид инфекцију, јер има деце без симптома. Ту је преглед јако важан, поготово за децу која имају нека хронична оболења. Таква деца су посебно угрожена, зато треба да се уради конкретан преглед - објаснио је Милићевић потом.

Када су у питању алергије, доктор подвлачи да је, уколико је неко дете имало јаке симптоме, било да је то отицање језика, отежано дисање и слично, треба темељно проверити, да ли је пацијент валидан за примање цепива.

- Као и код одраслих, уколико је дете имало неку јаку реакцију, или можда на лекове, отежано дисање, оток језика и остало, треба проверити јер постоји шанса да дете не одреагује добро на вакцину. То ће морати да се добро, и темељно одради у педијатријској амбуланти - настављао је доктор.

Foto: Printskrin

Поводом постковид симптома, Милићевић објашњава да су за разлику од одраслих, деца отпорнија и да се последице код најмлађих ретко манифестују. Он напомиње да је неопходно водити рачуна код деце која се баве спортом, која би, након прележаног вируса, пожелели да се одмах врате на тренинге, што није препоручљиво. Стога, он наводи да је редовна контрола неопходна, како би се избегле евентуалне последице.

ПОСТКОВИД СИМПТОМИ КОД ДЕЦЕ

Срећом, код деце су последице блаже. Ако је дете имало упалу плућа, до сада није било случајева да дете има неку фиброзу. Буде нешто на кратко, али дужи период не. Нека деца, са оболењем срчаног мишића су касније имали аритмију, али то не траје дуго. Вирус је мутирао, али не толико да би децу знатно угрозио. Деца која се баве спортом, једва чекају да прође вирус, па да иду на тренинг, јако је важно да та деца буду под контролом, како би се избегле неке последице - објашњавао је Милићевић.

Доктор се дотакао и понашања деце која су, хтела она то или не, упућена на коронавирус. Он додаје да се примећује промена, што је, како каже нормална појава.

- Код деце се након ковида примећују и неке промене у понашању. Мајке склањају децу, то је за њих шок. Сви су они слушали на телевизији, сви су о томе говорили, и деца су све приметила - рекао је доктор.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)