АПЛИКАЦИЈА ЗА ОТКРИВАЊЕ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА: За две недеље фотографисано 2.300 илегалних одлагалишта отпада

Танјуг

05. 06. 2021. у 12:36

ГРАЂАНИ Србије су за две недеље преко апликације која служи за откривање дивљих депонија поднели око 2.300 пријава, рекла је данас стална представница УНДП у Србији Франсин Пикап поводом Светског дана заштите животне средине.

АПЛИКАЦИЈА ЗА ОТКРИВАЊЕ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА: За две недеље фотографисано 2.300 илегалних одлагалишта отпада

Фото: В. Митрић

Апликацију су развили УНДП, Министарство заштите животне средине и Агенција за заштиту животне средине, рекла је Пикап на обележавању Светског дана животне средине у Кнез Михаиловој улици и поручила да број пријава, односно послатих фотографија говори о томе колико грађани воде рачуна о животној средини.

Она је навела и да сви треба да промене стари начин понашања према природи, указујући да на сваке три секунде нестане шума површине једног фудбалског стадиона.

Помоћница министра за заштиту животне средине Сандра Јокић каже да то министарство покушава да помогне локалним самоуправама да се дивље депоније очисте и да се нађе начин како да се оне више не стварају.

-Изградићемо из кредитног финансирања одређене регионалне центре где ћемо управљати отпадом онако како се захтева од нас, не само због ЕУ него и због нас самих", рекла је Јокић.

Она је додала да Министарство заштите животне средине има много акција и да ће у наредним годинама бити великих улагања у животну средину.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Михајло Весовић истиче да не постоји важнија тема од заштите животне средине ни за грађане ни за државу.

-Није довољно да се само појединачно ангажују грађани, држава и привреда. Ово је једна тема око које треба да се ујединимо сви. Пут није једноставан ни јефтин и због тога је потребна и подршка привреде и подршка државе", рекао је Весовић.

Весовић је напоменуо да питање животне средине није питање политике већ опстанка.

-Зелена агенда је јако добра ствар за Србију. Мислим да је декарбонизација наш најважнији стратешки принцип кога морамо да се држимо наредних 30 година да бисмо могли да будемо и део Европске уније, али и да очувамо здравље и будућност", рекао је Весовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)