АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ И МЕДИЦИНСКА СРЕДСТВА: Најоштрије осуђујемо објаву неистините тврдње о вакцинама

Novosti online

04. 06. 2021. у 11:59

- АГЕНЦИЈА за лекове и медицинска средства Србије најоштрије осуђује објаву и неистините тврдње изнесене у тексту на насловној и 11-ој страни дневног листа Данас насловљеног "Кинеска и руска вакцина без дозволе за употребу" од 03.06.2021. - стоји у саопштењу ове агенције.

АГЕНЦИЈА ЗА ЛЕКОВЕ И МЕДИЦИНСКА СРЕДСТВА: Најоштрије осуђујемо објаву неистините тврдње о вакцинама

Фото: Агенција за лекове и медицинска средства

- Наиме, и вакцина Веро Целл произвођача Синопхарм односно Беијинг Институте оф Биологицал Продуцтс Цо., Лтд., као и вакцина Гам-ЦОВИД-ВаЦ односно Спутник В произвођача СДБУ Национални истраживачки центар епидемиологије и микробиологије "почасни академик Н. Ф. Гамалеја“ Министарства здравља Руске Федерације имају неопходне дозволе како би могле да се нађу у промету у Републици Србији и ове информације су јавно доступне на интернет страници Агенције - стоји даље у саопштењу.

- Те дозволе, као и сертификати лабораторијске анализе сваке увезене серије које издаје Агенција су потврда квалитета, ефикасности и безбедности ових вакцина. У том погледу су у потпуности испраћене како све законски дефинисане процедуре, иначе хармонизоване са правним тековинама ЕУ, али и највиши могући стручни стандарди које Агенција поштује у свом раду. Ниједан лек, па ни вакцине против ЦОВИД-19 не могу да се нађу на тржишту Србије а камоли да буду примењене код пацијената без одговарајуће дозволе Агенције и тако је учињено и у овом случају. 

- Иако се у самом тексту на страни 11 признаје, мада и то само на једном месту, како наведене вакцине ипак имају увозне дозволе Агенције, врло тенденциозно та чињеница није истакнута на насловној страни листа Данас. Већ се, напротив, очигледно намерно изазива сумња у легитимност примене вакцина Синопхарм Веро Целл, односно Гам-ЦОВИД-ВаЦ/Спутник В у масовној имунизацији грађана Србије. Штавише, сам термин „дозвола за употребу“ који се више пута помиње од прве до 11. стране Данаса, није нити стручан нити правно препознат у нашој земљи, па чак ни колоквијалан, и само доводи у забуну, али и отвара простор за погрешна тумачења чињеница које су иначе јасне - наводи у саопштењу Агенција за лекове и медицинска средства.

- Најпростије могуће, и вакцина Синопхарм Веро Целл, и Гам-ЦОВИД-ВаЦ/Спутник В имају потребне дозволе како би могле да се примене у Републици Србији и то је истина коју лист Данас покушава да или игнорише или преобликује у нешто што одговара њиховој агенди.

Уопште се овом приликом у Данасу износи низ неправилних и непотпуних информација које указују како на нестручност новинара и саговорника, али можда и намеру да се све истине везано за процес издавања дозвола за вакцине на разне начине оспоре или унизе. На пример, и на насловници и у пратећем тексту се истиче се како вакцине произвођача Пфизер односно Астра Зенеца имају привремене дозволе у Србији, док оне у ствари имају и условне дозволе за које је неопходан захтевнији процес процене, и тако даље. 

Наглашавамо да се уопштено гледано, регулаторни поступци који су спроведени и дозволе које су издате у Републици Србији, ни у чему не разликују од других држава, укључујући и најразвијеније земље планете. А повод овог саопштења је еклатантан пример деловања медија који не препознају реалности пандемијског света али показују и неразумност па и можда и злу намеру. Јер, док надлежни органи како у Србији тако и свугде у свету улажу максималне напоре како би заштитили своје грађане, поштујући све принципе високог квалитета рада али и препознајући неопходност благовременог решавања поступака како би се што је пре могуће вакцине учиниле доступним, животи спасили и пандемија зауставила -  истовремено доживљавају непоштовање и девалвацију тог труда.

- Посебно забрињава да се све ово чини управо у кључним данима борбе против пандемије САРС-ЦоВ-2 вируса, када се улажу огромни напори и ресурси како здравственог система али пре свега наше државе уопште да се изгради поверење код још увек невакцинисаних грађана који и иначе показују страх и отпор према вакцинама. 

- Сматрамо да је овакво понашање медија пре свега неодговорно али и изузетно опасно, и може угрозити како процес имунизације против коронавируса, али у коначном следу коштати здравља па и живота поједине грађане Републике Србије - наводи се на крају саопштења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)