ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД: Далеко смо од правог летњег времена, ево до када ће се задржати променљиво време

Novosti online

28. 05. 2021. у 19:51

ПО КАЛЕНДАРУ лето само што није стигло, међутим временски услови то не показују. Време је постало толико променљиво, да се понекад збунимо које је годишње доба. Из зимских јакни за пар дана прешли смо на мајице кратких рукава, а онда у истој недељи поново из ормана извукли зимску гардеробу.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНИ ПЕРИОД: Далеко смо од правог летњег времена, ево до када ће се задржати променљиво време

Фото: А. Стевановић/Танјуг

Према изгледима и метеоролошким најавама тако ће нам бити и у наредном периоду, јер метеоролози кажу да ће време бити променљиво облачно, местимично с кишом, пљусковима и нестабилно све до половине јуна! Тек се у другој половини месеца очекује температура око просека.

Нажалост, оно што је сасвим сигурно јесте да ће нам кишобрани бити неизоставни аксесоар током целог јуна.

У суботу, 29. маја, како каже метеоролог Ђорђе Ђурић, пре подне биће сунчано и умерено облачно, док ће после подне доћи до промене облака. У већини крајева очекује се суво време, док се слаба киша очекује тек понегде на западу. Температура ће се кретати од 20 до 23 степена, а у Београду до 21 степен.

Од недеље до средине следеће седмице очекује се променљиво облачно време, уз смену сунчевих интервала али ће повремено бити услова за кишу и пљускове са грмљевином. Температура која се очекује за половину наредне седмице биће испод просека за ово доба године, односно од 17 до 23 степена тврди Ђурић, који истиче да нас очекује свежи крај маја и почетак јуна.

У четвртак и петак очекује се сунчано и топлије време уз температуре више од 25 степени које су у складу са календаром.

- За наредни викенд очекује се поново нестабилније време праћено повременим пљусковима и грмљавином - каже Ђурић.

Он напомиње да то није ништа неубичајено за ово доба године имајући у виду да су мај и јун иначе у просеку нестабилни месеци, често и најкиштовитији.

Како упозорава метеоролог Марко Чубрило, проблем са дужом стабилизацијом је то што тренутно оба модела већ око 6. јуна имају сигнал за развијање новог висинског циклона уз могућу конкретнију дестабилизацију атмосфере без услова за јаче отопљење.

Према његовим речима у другој половини јуна не би требало очекивати велике врућине, 32 и 33 степена ће бити на дан, два, а, како каже, тек се у другој половини јула очекује температура око просека и са сунчевим интервалима.

- Свакако до даље топлог, летњег, времена нема ни на видику - тврди Чубрило.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)