РАДОВИ ВРЕДНИ ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Фирма "Зорка еликсир" улаже у екологију

В. М.

23. 05. 2021. у 18:24 >> 18:27

У ОКВИРУ даљег унапређења технолошког процеса и постављања два додатна скрубера-филтера, подизања висине фабричког димњака и смањења видљивости перјанице завршног емитера, Еликсир Зорка је почео активности на изради парцијалних сегмената предиспирача и њиховој уградњи, саопштено је “Новостима” из ове фирме.

РАДОВИ ВРЕДНИ ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Фирма Зорка еликсир улаже у екологију

Фото: Еликсир Зорка

Прва два сегмента предиспирача, као и челична конструкција, су већ постављени. Следећа активност је постављање трећег и последњег сегмента предиспирача који је тренутно у фази израде.

-Повезивање предиспирача на постојећи систем за пречишћавање ће се обавити у ремонту погона од 21. јуна до 14. јула ове године -кажу у тој шабачкој форми, коју део јавности у граду на Сави оптужује за загадјивање ваздух. - Током тог периода биће заустављена производња. Раније најављени термин почетка ремонта 12. јун, одлаже се до 21. јуна, због кашњења у испоруци челичне конструкције која се допрема из увоза. Транспорт је отежан због свих процедура проузрокованих ситуацијом са Цовид-ом и важећим епидемиолошким мерама.

Фото: Еликсир Зорка

У току ремонта, како кажу, “ биће завршена уградња предиспирача емитера, а сукцесивно ће бити извршени радови на уградњи додатне опреме и уређаја на завршном емитеру. У оквиру овог посла биће изведено и подизање висине фабричког емитера, у циљу смањења интензитета перјанице”.

Након завршетка ремонта, 14. јула, а до краја августа, биће завршена и трећа фаза – уградња испирача гранулатора, што додатно смањује емисију гасова.

-На овај начин ћемо постићи највиши степен прања отпадних гасова и додатно смањити укупне нечистоће у пречишћеним гасовима -кажу у форми Еликсир Зорка. - Осим тога, подизање висине фабричког димњака, ће омогућити бољу дисперзију влажних гасова на излазу и додатно смањење утицаја на окружење. Укупна вредност ових инвестиција је око 3 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)