ПРСКАЊЕ СПРЕЧАВА СТИХИЈЕ: Иновативном методом Ковин санира депонију, на којој су често буктали пожари

Ј. Ј. БАЉАК

20. 05. 2021. у 14:15

ДЕПОНИЈА у Ковину, која је почетком марта данима горела и представљала праву еколошку бомбу, ових дана третира се еколошки безбедним препаратом, који би требало да заштити загађење околине и спречи појаву нових пожара у наредних шест месеци.

ПРСКАЊЕ СПРЕЧАВА СТИХИЈЕ: Иновативном методом Ковин санира депонију, на којој су често буктали пожари

Фото: Општина Ковин

То је први конкретан корак, који је локална самоуправа начинила у санацији сметлишта, док траже начин да трајно реше тај озбиљан вишедеценијски проблем.

ЈП "Ковински комуналац" први пут је применило овај иновативни приступ у превенирању и санирању пожара, прскајући депонију по површини и у дубини, која износи чак 12 метара. То је, иначе, био и главни разлог што мартовски пожар данима нису могли да угасе, јер је ватра први пут избила унутар сметлишта.

- Најпре смо електромагнетним поступком дијагностиковали стање шупљина са запаљивим гасовима у "телу" депоније и тако прецизно лоцирали најризичнију зону. Потом смо ту детектовану зону третирали средством на бази микрогелова органског порекла, које постиже превођење запаљивих гасова у инертан облик и убрзава разградњу органске материје. Тако се дефинитивно смањује ризик од самозапаљивања услед високе концентрације запаљивих гасова унутар депоније, док је код површинских запаљивања смањен ризик од ескалације пожара - објашњавају у "Ковинском комуналцу".

То је само привремено решење за депонију, која је одлуком Министарства за заштиту животне средине затворена више од два месеца. Сав нови отпад из Ковина од тада се одвози на уређену депонију у Панчеву, што је прилично оптеретило општински буџет.

ТРАНСФЕР-СТАНИЦА

ЈЕДНО од решења за управљање отпадом у Ковину, о ком се у марту разговарало и на хитном састанку са ресорном министарком Иреном Вујовић је да се у том месту направи трансфер-станица, након чега би се урадила санација и рекултивација садашње депоније. Отпад би се, као што је то тренутно случај, одвозио на депонију у Панчеву, на којој треба да се прошири једна касета. Влада Србије већ ради на томе у сарадњи са кинеским партнерима.

- Када је овај проблем ескалирао, непрекидно радимо на изналажењу дуготрајног решења. Врло брзо ћемо елаборат са детаљним подацима предати референтној институцији, која ће дати коначан одговор. Такође, због непланираних трошкова транспорта отпада на панчевачку депонију, све ово морамо да радимо још ефикасније - каже председница општине Сања Петровић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)