“НЕБЕСКА КРСТАРИЦА” ИЗНАД БЕЛАВЕ: Орнитолог Иван Меденица снимио ретку врсту орла

В.Ћ.

18. 05. 2021. у 14:00

ПОЗНАТИ орнитолог Иван Меденица из Пирота, протеклих дана снимио је црног лешинара, ретку врсту орла, која је у Србији одавно ишчезла.

“НЕБЕСКА КРСТАРИЦА” ИЗНАД БЕЛАВЕ: Орнитолог Иван Меденица снимио ретку врсту орла

Фото: Иван Меденица

Грабљивица коју називају и “небеском крстарицом”, или “суп- старешином” већа  и снажнија  белоглавог супа, чија су станишта у кањону Увца.

Фото: В. Ћ.

 

-  Ова врста орла је у Србији виђена свега неколико пута. Јединке које се у суседној Бугарској  сателитиски прате,шаљу сигнал да прелећу подручје Србије, а нарочито предео око Пирота. Уколико са популацијом у суседној Бугарској све буде у реду, у наредним годинама, можемо да очекујемо све већи број јединики и на нашем подручју, уколико успоставимо хранилишта и на Старој планини. Јединка коју смо снимили изнад Белаве, наставила је лет ка кањону реке Јерме - каже овај стручни сарадник нишког Завода за заштиту природе и додаје да је птицу снимио са биологом Данилом Панићем.Након објаве да је снимио небеску крстарицу Меденици се јавио бугарски колега Емилијан Стојанов који је представио  комплетну путању лета птице која на себи има одашиљач.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)