ПЛАЦЕВИ СПРЕМНИ ЗА НОВЕ ФАБРИКЕ: Сомборска Индустријска зона све примамљивија домаћим и страним инвеститорима

Ј. ЛЕМАЈИЋ

18. 05. 2021. у 09:13

ДА би се формирала и опремила Индустријска зона у Сомбору у протеклих пет година уложено је доста новца и труда, али, како време показује, нису били узалудни.

ПЛАЦЕВИ СПРЕМНИ  ЗА НОВЕ ФАБРИКЕ: Сомборска Индустријска зона све примамљивија домаћим и страним инвеститорима

Фото Ј. Л.

Зона на Стапарском путу све је примамљивија домаћим и страним компанијама, а изградњом нове брзе саобраћајнице, која ће спојити границу са Мађарском и Румунијом, сигурно ће постати још атрактивнија.

Фото: Град Сомбор

- Имали смо много посла протеклих година да би Сомбор добио Индустријску зону, откупљивали смо парцеле, око 40 хектара је комплетно комунално и инфраструктурно опремљено и у то је уложено око 400 милиона динара. Урађени су путеви, електрични водови, гасне инсталације, телекомуникација, водовод, канализација" - објашњава Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора.

- Привлачење инвеститора и отварање нових радних места је велики задатак.

Запошљавају

- "ЕБМ - Папст", који се баве производњом електромотора, планирају проширење капацитета ове године, остало је да откупе парцеле и припреме документацију, а намера је да запосле око 300 радника. Мала сомборска млекара, породична компанија "Наша фамилија" изградила је погон у Индустријској зони и лепо су се пробили на тржиште - каже градоначелник.

Међутим, проблем је био што нису имали шта да понуде, а упркос близини границе са Мађарском и Хрватском, немају излаз на ауто-пут, па је Сомбор био прилично неприступачан.

Зато су надлежни, најпре пописали све гринфилд и браунфилд локације и понудили их потенцијалним инвеститорима.

- "Гума С", словеначка фирма, запошљава око 100 људи и планира да прошири своје капацитете и надамо се да ће се одлучити да граде у Индустријској зони. Ове године очекујемо да "Проџети", италијански произвођач обуће, започне изградњу своје фабрике у нашој зони,јер су већ купили парцеле - најављује први човек града.

Слободних парцела има још доста, а добром сарадњом са републичким и покрајинским органима Сомборци се надају да ће и оне добити нове газде.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)