"РОШТИЉКО" ОПЕТ У ЛЕСКОВЦУ: У граду на Ветерници, захваљујући пројекту прекограничне сарадње са Бугарском

И. МИТИЋ

17. 05. 2021. у 11:32

ЗАХВАЉУЈУЋИ пројекту прекограничне сарадње под називом "Магија синергије", Туристичка организација Лесковца (ТОЛ) ће знатно унапредити понуду града на Ветерници.

РОШТИЉКО ОПЕТ У ЛЕСКОВЦУ: У граду на Ветерници, захваљујући пројекту прекограничне сарадње са Бугарском

Фото ТОЛ

Активности које повезују бугарски Елин Пелин и "светску престоницу роштиља" се финансирају из фондова Европске уније, пројекат је вредан безмало 200.000 евра, а реализује га Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа.

Осим петогодишње, заједничке Стратегије за одрживи туризам у прекограничном подручју, предвиђен је и низ конкретних активности које би требало да поспеше интересовање туриста за разноврсну понуду Лесковца и Елин Пелина.

У граду на Ветерници је планирано покретање нове манифестације посвећене кулинарском чуду под називом "Дани мућкалице". После 13 година, лесковачким улицама ће поново пролазити и чувени туристички воз који су овде - од милоште - звали "Роштиљко".

- Воз је био симбол наше највеће манифестације, "Роштиљијаде", а у Лесковац се вратио у новом и модерном руху. Задржао је то име, али ће бити на располагању свима, пре свега деци током лета, у време трајања лесковачких фестивала, карневала и других догађаја намењених туристима. Возић ће користити и остале институције, односно установе, у време када одржавају своје манифестације - каже Небојша Коцић, директор ТОЛ.

АТРАКЦИЈА

"РОШТИЉКО" је већ на првом представљању освојио симпатије пролазника. Ради се о најсавременијем возилу овог типа које има све неопходне атесте и задовољава европске стандарде.

Биће набављено и 20 модерних штандова, а ради се и на новој интеренет презентацији која би требало да промовише Лесковац и Елин Пелин као "квалитетне, атрактивне и разноврсне туристичке дестинације, током читаве године".

Небојша Коцић, Фото И. Митић

Директорка Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Драгана Белензада је истакла да се ради и на усаглашавању плана туристичке понуде ова два града јер се верује да би та синергија требало да поспеши даљи развој туризма у оба региона.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)