НЕ БРОЈИ МАНДАТЕ ВЕЋ САМО РЕЗУЛТАТЕ: Антић по четврти пут изабран за ректора Универзитета у Нишу

Д. АЛИХОЏИЋ

17. 05. 2021. у 09:40

НОВИ, трогодишњи мандат старом новом ректору Универзитета у Нишу проф. др Драгану Антићу, који је на овој функцији од 2012, трајаће до октобра 2024, а он поручује да "мандате ректора не треба бројати, већ сумирати резултате". Истовремено, најављује и оснивање института за напредне технологије.

НЕ БРОЈИ МАНДАТЕ  ВЕЋ САМО РЕЗУЛТАТЕ: Антић по четврти пут изабран за ректора Универзитета у Нишу

Фото Ј. Ћосин

Проф. др Антић је, подсетимо, редовни професор на Електронском факултету у Нишу, а могућност да по четврти пут буде изабран за ректора му је омогућио нови Закон о високом образовању, који му је "обрисао" претходне мандате. Иначе, избори су трајали три месеца и није имао противкандидате.

- Неопходно је критички вредновати остварења, постављати реалне циљеве, те енергију, знање и ентузијазам улагати у даљи развој Универзитета, односно његову интеграцију у европске и светске токове високог образовања и науке - наглашава проф. др Антић и додаје да свих 14 факултета активно учествује у раду органа и тела Универзитета, по свим питањима.

НЕПРОМЕЊЕНИ И САРАДНИЦИ

РЕКТОР није мењао сараднике, па су проректори остали проф. др Евица Петровић (задужена за област финансијског пословања), проф. др Властимир Николић (настава), проф. др Јован Степановић (наука и издавачка делатност), проф. др Весна Лопичић (међународна сарадња) и проф. др Драган Денић (обезбеђење, контрола и унапређење квалитета високог образовања).

Уз напомену да су међу 20.000 рангираних установа широм планете заузели 1580. место, каже да наставници и сарадници Универзитета у Нишу остварују изузетне резултате у области научноистраживачког рада који је у функцији квалитета наставе, али и развоја науке, те њеног повезивања са привредом.

Проф. др Драган Антић, Фото Универзитет у Нишу

- Универзитет и Град остварују чврсту сарадњу на остваривању циљева које је држава препознала као стратешке, а најбоља потврда за то су отварање Стартап центра на Електронском факултету и изградња Научнотехнолошког парка у комплексу овдашњих техничких факултета.

Миграције у Београд и Нови Сад

- РЕАЛАН проблем представља демографска политика, односно миграције становништва ка већим центрима. Током последњих година, смањен је број студената који се уписују на факултете у Врању, Лесковцу, па и Нишу, већ се будући академци одлучују за студије у Београду или Новом Саду, што је питање којим се сви морамо озбиљно позабавити - наглашава проф. др Антић.

Сада смо усвојили елаборат и покренули иницијативу да се оснује институт за напредне технологије који би требало да младе научнике изузетног потенцијала задржи у Нишу, у њиховој земљи, где ће моћи да се баве науком на начин који се практикује у најсавременијим установама светског реномеа - закључује ректор проф. др Драган Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)