ХЕКЛА ИГРАЧКЕ ЗА МАЛИШАНЕ: Креативна Далиборка Станимировић рукотворине продаје и у иностранству

Зорица Глигоријевић

16. 05. 2021. у 13:30

МАЧАК са панталонама и капом, васкршњи зека са торбицом, срца, бундеве и разне друге играчке красе галерију Удружења "Креативне Деспотовчанке".

ХЕКЛА ИГРАЧКЕ ЗА МАЛИШАНЕ: Креативна Далиборка Станимировић рукотворине продаје и у иностранству

Фото З. Глигоријевић

Израђује их Далиборка Станимировић, по занимању елетротехничар енергетике, која је Васкрса прошле године остала без посла. Размишљајући чиме ће да се бави, а како је још као девојчица умела да плете и хекла, решила је да се опроба у кинеском начину хеклања, популарној амигуруми техници. После само годину дана она је једна од само две жене из Поморавског округа која се тиме бави и већ има поруџбине из земље и иностранства.

- Имала сам јаку вољу, чак сам савладала и кинески и шпански да бих могла да разумем упутства и савете за амигуруми технику. Деца се веома везују за те играчке, можда због тога што личе на некадашње крпене играчке, а можда зато што су од природних материјала, па деца осете топлину - вели Далиборка, која своје необичне играчке излаже и у галерији Удружења "Креативне Деспотовчанке", чији је члан.

Фото З. Глигоријевић

Разлика између обичног хеклања и ове кинеске технике је што се ради такозвани мртав бод, па су фигурице тврђе, а хекла се иглама величине од 3,5 до 5,5. Цена играчака зависи од тога да ли су "обучене", да ли имају капу, колико материјала је утрошила, колико има боја и слојева.

- У почетку сам једну играчку радила по две недеље. Нисам знала ни како се конац комбинује, па су ми се играчке деформисале. Требало ми је доста времена да пронађем где се продаје најбољи конац, али и очи и пластичне њушке, које наручујем из иностранства. То је било веома тешко у време ванредног стања, па сам наручивала преко интернета. Сада ми је за израду играчке довољно два-три дана. Најтеже је обликовати главу, ногу, реп и да димензије буду складне - каже ова креативна Деспотовчанка, која је за ових годину дана израдила тридесетак хекланих играчака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)