ПОЧАСТ ЛАЗИ К. ЛАЗАРЕВИЋУ: Шабац не заборавља знаменитог лекара и књижевника

Владимир Митрић

14. 05. 2021. у 11:49

ПРЕДСТАВНИЦИ Опште болнице ,,Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу, положили су венац књижевнику, лекару и хуманисти др Лази К. Лазаревићу, поводом 170 година од његовог рођења.

ПОЧАСТ ЛАЗИ К. ЛАЗАРЕВИЋУ: Шабац не заборавља знаменитог лекара и књижевника

фото: В.М.

На споменик великана у Улици господар Јевремова у пешачкој зони, венац су положили хируршкиња Славица Ђурић, главна сестра Данијела Ђурашковић, доктор ургентне медицине Милан Пантелић и физиотерапеут Влада Богићевић.

- Одајемо пошту и почаст великом човеку, који је за само 11 година активног рада оставио неизбрисив траг не само у књижевности, него и у медицини. Са поносом на наслеђе које нам је оставио Општа болница у Шапцу од 2011. године носи његово име. Као што знамо, др Лаза Лазаревић је рођени Шапчанин, а ја сам поносна што долазим из установе која носи име овог великана. Такође сам поносна што сам у име свих запослених у овој здравственој установи положила венац на његов споменик - рекла је др Славица Ђурић.

Књижевник, лекар и хуманиста, др Лаза К. Лазаревић рођен је 13. маја 1851. године, у Шапцу, где је и провео своје детињство. Објавио је 72 стручна и научна рада у српским и немачким часописима. Написао је девет приповедака. Иза себе је оставио осам објављених и једну необјављену приповетку. Био је члан неколико српских научних друштава. Оснивач је геронтологије у Србији. У архиви и документацији Специјалне болнице за психијатарске болести ,,Др Лаза К. Лазаревић” чува се 156 историја болести у које су унете лекарске сведоџбе од којих је 50 својом руком написао Лазаревић.

Преминуо је од туберкулозе тридесет деветој години, 10. јануара 1891. године у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)