ПРЕДАВАЊА, ИЗЛОЖБЕ, РАДИОНИЦЕ: Завичајни музеј “Параћин” седми пут у манифестацији “Музеји за 10”

З. Рашић

14. 05. 2021. у 02:36

ПАРАЋИНЦИ су могли да чују каква су најновија сазнања о раној средњовековној историји Срба, на предавању “Србија пре Немањића” које је у Завичајном музеју одржао Марко Алексић.

ПРЕДАВАЊА, ИЗЛОЖБЕ, РАДИОНИЦЕ: Завичајни музеј “Параћин” седми пут у манифестацији “Музеји за 10”

Фото: З. Рашић

Био је то први догађај из богатог програма ове установе културе која се седми пут укључила у манифестацију “Музеји за 10” и обележавање Националне недеље музеја, Европске ноћи музеја и Дана музеја.

- Дечје радионице “Мали археолози” у сарадњи са Предшколском установом “Бамби” одржавамо свакодневно у преподневним сатима, а малишани ту истражују у песку упознавајући се са послом археолога, са нашом сталном поставком, такође боје и цртају. За средњошколце организујемо радионице којима промовишемо дигиталне технологије и археогејминг у очувању културног наслеђа, те радионицу дигиралног приповедања о стаклу као модел креативног предузетништва – каже, за “Новости”, директорка Завичајног музеја Тијана Пешић.

Фото: З. Рашић

Тијана Пешић

Из садржаја у периоду од 12. до 18 маја она је још издвојила изложбу фотографија “Братство” Арт тима из Параћина и гостујућег клуба из Кине, која ће бити на отвореном, на платоу испред градске Библиотеке “Др Вићентије Ракић”, где у организацији још учествују Културни центар и Библиотека.

За 15. мај, када се обележава Европска ноћ музеја, заказана је изложба “Традиционални мурали Африке” у 19 сати, а током дана биће организована, осим дечјих, и етнолошка радионица “Преплетаји”, као и керамичарска радионица.

Фото: З. Рашић

Уз наведене догађаје, посетиоце очекује још много других радионица и садржаја. Улаз је за све слободан, а до 18. маја врата параћинског музеја су отворена од 10 до 10, односно 22 сата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)