"МУЗЕЈИ ЗА 10" У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Бројне манифестације у организацији "Музеја Крајине" и библиотеке "Центар за културу"

С.М.Ј.

13. 05. 2021. у 22:03

ИЗЛОЖБОМ “Обреновићи у збиркама Музеја Крајине” неготински музеј обележиће Европску ноћ музеја, Међународни дан музеја и Националну недељу музеја у оквиру манифестације “Музеји за 10”. Изложбом је обухваћена богата колекција династије Обреновић, са чак 51 артефактом, коју већ више од 80 година баштини Музеј Крајине. Ту су збирка ордења, медаља и одликовања, збирка повеља и диплома и збирка фотографија и разгледница.

МУЗЕЈИ ЗА 10 У НЕГОТИНУ И КЛАДОВУ: Бројне манифестације у организацији Музеја Крајине и библиотеке Центар за културу

Фото: Музеј Крајине

- Ту су и два портрета, Милоша Обреновића који је радио Павле Чортановић и портрет кнеза Михаила Милисава Марковића и они чине окосницу ове изложбе. У складу са ситуацијом, није било свечаног отварања, а изложба је доступна посетиоцима током седам дана колико траје манифестација, до 18. маја- каже Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

Током манифестације “Музеји за 10” до 18. маја биће промовисане и две књиге за децу, чији је издавач Музеј Крајине.

-У суботу 15. маја представићемо онлајн књигу за децу о Хајдук Вељку аутора Весне Јањић, музејског водича а 18. маја и публикацију о Стевану Мокрањцу чији је аутор наша историчарка уметности Весна Николић - додаје Трајковић.

Библиотека “Центар за културу” у Кладову у сарадњи са Археолошким музејом Ђердапа на манифестацији “Музеји за 10” учествују програмом “Векови Фетислама” у сусрет обележавању пет векова од подизања Тврђаве Фетислам (1524 – 2024).

Фото: Музеј Крајине

- Деценијска сарадња ове две установе културе огледа се у многобројним заједничким активностима. Ове године, по први пут, наступају заједно са изложбеним програмом „Векови Фетислама“. Изложба представља само један корак у презентацији досадашњих археолошких резултата истраживања касносредњовековне и нововековне тврђаве Фетислам, као и живота у периоду који претходи оснивању утврђења - каже Жаклина Николић, директорка кладовске библиотеке.

Ова фото-документациона изложба ће посетиоцима бити доступна од 12. до 18. маја у галерији Библиотеке „Центар за културу“, као и у простору Мале сале Археолошког музеја Ђердапа у Кладову.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)