МИРОВИЋ ПОСЕТИО ХИЛАНДАР: Покрајинска влада АП Војводине наставиће да помаже обнову наше светиње на Светој Гори

Ј. С.

12. 05. 2021. у 14:05

ПРЕДСЕДНИК Покрајинске владе Игор Мировић борави је на Светој Гори, у посети манастиру Хиландару, једном од најзначајнијих духовних и културних средишта српског народа.

МИРОВИЋ ПОСЕТИО ХИЛАНДАР: Покрајинска влада АП Војводине  наставиће да помаже обнову наше светиње на Светој Гори

Фото: Покрајинска влада

- Изузетна је част бити на Светој Гори, на којој се налази чак двадесет православних манастира, и поклонити се светима у Хиландару – месту које представља једну од наших најважнијих светиња и српско историјско и културно наслеђе непроцењиве вредности - рекао је Мировић.

Он је захвалио игуману архимандриту Методију и монаштву на добродошлици, те им је у разговору најавио наставак подршке Покрајинске владе обнови манастирског комплекса, који је страдао у великом пожару 2004. године.

Мировић је указао на то да на обнови манастирског комплекса, у континуитету од 2004. године раде конзерватори Покрајинског завода за заштиту споменика културе, који свој посао обављају на најбољи могући начин – сликари, дрворезбари, позлатари и столари – при чему стручни тим најчешће броји десет чланова, а у зависности од обима посла, и до 15 конзерватора.

Договорен је наставак сарадње на санацији, уз оцену да је то приоритет због значаја који тај манастир има за читав наш народ.

У делегацији су били и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)