"МУЗЕЈИ ЗА 10": Манифестација у Врању од 12. до 18. маја

Ј.С.

10. 05. 2021. у 13:03

У ПЕРИОДУ од 12. до 18. маја и у Врању биће одржана манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10, која се ове године обележава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

МУЗЕЈИ ЗА 10: Манифестација у Врању од 12. до 18. маја

Музеј кућа

 Ово је највећа национална музејска иницијатива у Србији, јединствена у Европи, коју координира Национални комитет Међународног савета музеја – ИЦОМСрбија.


У оквиру манифестације ,,Музеји за 10” , у Галерији Народног музеја у Врању,  у среду 12. маја од 19 сати биће одржана изложба ,,Фантазмагорија слика”, Добрија Стојановића, уметника из Београда.

Наредног дана, у четвртак 13. маја, у 19 сати,  у малој Сали Галерије Народног музеја, планирана је изложба концептуалног накита ,,Једно лице и цртице”, Тамаре Зечевич, уметнице из Београда. За петак, 14. мај, од 10 сати, у малој сали Галерије,  предвиђена је радионица за децу ,,Чему накит служи? Нове идеје”. Наредног дана, у суботу, 16. маја, од 20 сати, у дворишту Музеј куће ,,Бора Станковић” биће одржано ,,Вече старих врањанских песама”.


Улаз за све догађаје је бесплатан.Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести ЦОВИД 19.


Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну неделју музеја, у 50 градова и места широм Србије, преко 90 музеја и сродних институција реализоваће разноврсне садржаје.

Осим изложби, од којих се многе могу видети само тих дана, посетиоци ће бити у прилици да се уклјуче и у додатне програме као што су ауторска и стручна вођења, интерактивне радионице за децу и одрасле, предавања, пројекције филмова, представа и перформанса, промоције књига, концерата и других активности.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)