БИЋЕ МЛАВА КАО СУЗА: У Петровцу на Млави граде постројење за пречишћавање и решавају еколошки проблем

Д. НОВКОВИЋ

10. 05. 2021. у 06:21

ПЕТРОВАЦ на Млави се нашао у првој групи српских општина у којима ће се, уз помоћ државе, градити постројење за пречишћавање отпадних вода.

БИЋЕ МЛАВА КАО СУЗА: У Петровцу на Млави граде постројење за пречишћавање и решавају еколошки проблем

Део тока Млаве / Фото Д. Новковић

Према речима Душка Нединића, првог човека локалне самоуправе, река Млава је низводно од града озбиљно угрожена и загађена.

- Квалитет воде у том делу реке је 3 Б класе, што значи да није за рекреацију и риболов, а главни разлог је што се отпадне воде из домаћинстава и привредних субјеката изливају у Млаву, па ћемо градњом постројења добити чисту воду и заштићену реку - истакао је Нединић.

Осим у заштити Млаве, држава ће пружити помоћ и у санацији и рекултивацији депоније. Такође, помоћи ће и у набавци мобилног противплавног система, за који је из буџетског фонда већ одобрен 4,1 милион, док ће локална самоуправа учествовати са 500.000 динара.

- Овај пројекат значиће највише у обезбеђивању града, али с обзиром на то да је мобилан, моћи ће у најкраћем временском року да се реагује где год се за то буде указала потреба - напоменуо је Нединић.

Из буџетског фонда финансираће се и санација градског трга у Петровцу на Млави, са припадајућом пешачком зоном. Путем конкурса, локална самоуправа покушава да реализује и план за доградњу дечјег вртића, јер је повећање капацитета за пријем малишана и укидање листе чекања већ дуже време - приоритет.

- Потребна су велика средства и зато нам је неопходна подршка републичких органа. Захваљујући добрим контактима са министарствима, али и зато што смо показали озбиљност у реализацији свих досадашњих пројекта, верујем да ћемо ускоро решити и овај проблем - закључио је Душко Нединић.

МОСТ

- ТРЕНУТНО најактуелнији пројекат је завршетак радова на пешачком мосту у парку. Имали смо мањих техничких потешкоћа, али ускоро следи завршетак, највероватније до краја месеца. Мост је већ проходан за пешаке и сматрам да је чекање вредело, јер су резултати за сваку похвалу - процењује Нединић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)