МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ – МАКСИ РАЗАРАЊЕ: У Краљеву отворена изложба карикатура аутора из целог света (ФОТО)

Г.Ћ.

09. 05. 2021. у 18:06

У СКЛОПУ кампање „Сачувајмо плаво срце Европе“, а у организацији „Чувара Шаре“ и иницијативе „Право на воду“, на ибарском кеју у центру Краљева, минулог викенда отворена је изложба карикатура под називом – Мини хидроелектране – макси разарање.

МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ – МАКСИ РАЗАРАЊЕ: У Краљеву отворена изложба карикатура аутора из целог света (ФОТО)

Фото: Г. Шљивић

Посетиоци су били у прилици да погледају одабране карикатуре са међународног конкурса на који је пристигло више од 300 радова из свих крајева света. Уз здраву дозу црног хумора, изложене карикатуре показују погубне последице које мини хидроелектране могу имати по природу и универзалност борбе људи за заштиту река.

Овом приликом, посебно је истакнуто да је град на Ибру са околином угрожен просторним планом којим је предвиђена изградња чак 52 мини хидроцентрале на територији Краљева, од којих је 10 већ изграђено. Организатори су подсетили да се на овом подручју налази Специјални резерват природе Гоч-Гвоздац, Парк природе Голија и Резерват биосфере Голија-Студеница који су заштићени због вредности река, потока, шумских екосистема и биолошке разноврсности.

- Изградњом планираних МХЕ сва природна богатства могла би бити неповратно уништена – поручили су организатори.

Уз изложбу, изведен је приповедачки перформанс ауторке Лале Рашчић, љубавна прича са препознатљивим мотивом поплаве, испричана кроз друштвено-политичке конотације, утемељене на истраживању стварних локација и догађаја у регији и босанскохерцеговачке традиције усмене књижевности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

GRADINJAR

10.05.2021. 09:10

ZBOG GRADNJE MHE- KLISURA NA RECI MOEAVICI 23.06 .2020.G .INIŠTENO 5 km ASVALTNOG SEOSKOG PUTA ! PUT SMO IZGRADILI IZ SOPSTVENIH SREDSTAVA ,BEZ POMOCI DRŽAVE A DRŽAVA GA INIŠTILA i11 MESECI KAKO SE ŽALIMO i N I Š T A ! SELJAK:RADI ,ZEMLJU RANI , NRANI I ZA IZBORE NAMAMI ! OVO JE PUT DVA SELA I KOD NAS NIKADA NECE BITI IZBORA JER SU SVI ISTI !