ВЕНАЦ ЗА ЗДРАВЉЕ: Пиротски Роми и сточари обележили Ђурђевдан

В.Ћ.

06. 05. 2021. у 21:41

ПИРОТСКИ Роми и сточари обележили си Ђурђевдан. Највеселије је било у Ромском насељу у Пироту, али у у белопаланачкоој Мурици, где се традиционално спрема јагњећи ражањ и дочекују гости. Ђурђевдан је и сеоска слава у најудаљенијем пиротском селу Засковци, кооје се налази подно Миџора.

ВЕНАЦ ЗА ЗДРАВЉЕ: Пиротски Роми и сточари обележили Ђурђевдан

Фото: В.Ћ.

Овог пролећа је, међутим било проблема око набавке јагњетине које више нема у слободној продаји, а у месарама се разгаби оног момента кад стигне. За ускршње и првомајске празнике јагњетина је у месарама коштала између 600 и 630 динара, док се код сточара могла набавити за око 300 динара по килограму живе ваге. Према проценама стручњака на подручју округа је било око 10.000 грла за продају.

Последњих неколико дана, цена живе ваге код сточара порасла је на 350 динара за килограм живе ваге, а на повећану потражњу утицали су и гости из суседне Бугарске, који су се после релаксације проитвепидемијских мера, опет појавили у пиротским продавницама, где пазаре како кажу потпуно природну храну.

Иначе за Ђурђевдан се, у пиротском крају, обавезно плету венчићи од врбовог прућа , здравца и јоргована, односно љиљка, јер се верује да ове биљке, али и друго пољско цвеће које пристигне у првој декади маја, доноси здравље стадима, али и деци и свим члановима породице. У време Ђурђевдана се формирају и бачије од по неколико сеоских стада која на испаши остају до Митровдана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)