СЕЋАЊЕ НА ИНТЕРНИРЦЕ: У Кикинди положени венци на споменик

Р.Ш.

06. 05. 2021. у 18:25

ПРЕДСТАВНИЦИ града Кикинде, СУБНОР-а, Удружења “Српски ратни ветерани”, Српско-норвешког друштва и потомци интернираца, који су 6. маја 1942. године насилно одведени у логоре у Норвешкој данас су положили венце на споменик у центру града.

СЕЋАЊЕ НА ИНТЕРНИРЦЕ: У Кикинди положени венци на споменик

Фото: Град Кикинда

Сећање на 46 интернираца, од којих се, после Другог светског рата, кући вратило само седморо, одржано је како се њихова голгота никада не би заборавила. На овај начин одаје се и захвалност народу Норвешке, јер је затвореницима из наше земље прижио вишеструку помоћ, па се све до данас развило нераскидиво пријатељство два народа. Кикинда посебне везе гаји са градом Нарвиком, јер су Кикинђани били у логору Бејсфорд, у близини тог града.

- Прва Декларација о пријатељству Кикинде и Нарвика потписана 6. октобра 1966. године, на Дан ослобођења нашег града у Другом светском рату. Друга је из 2017. а онда је пре две године Скупштина града Кикинде усвојила Декларација о пријатељству и тада је поред споменика интернирцима отворен Парк пријатељства ''Нарвик'' – подсетио је Тибор Фиреди, секретар огранка Српско-норвешког друштва.

Фото: Р.Ш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)