ТРЖНИ ЦЕНТАР ЗАМЕНИЋЕ ЧУВЕНУ ПРЕДИОНИЦУ: Некада највећи југословенски погон за производњу предива у Пироту дефинитивно одлази у историју

В. Ћ.

05. 05. 2021. у 08:38

НЕКАДАШЊА предиoница "Пиротекс" у Пироту, највећа по капацитету производње предива у СФРЈ, и дефинитивно одлази у историју.

ТРЖНИ ЦЕНТАР ЗАМЕНИЋЕ ЧУВЕНУ ПРЕДИОНИЦУ: Некада највећи југословенски погон за производњу предива у Пироту дефинитивно одлази у историју

Фото В. Ћирић

Предузеће у коме је радило више од 2.600 текстилаца, није прегрмело транзицију. Имовина је распродата по судовима, комплетан машински парк у коме је било и компјутеризованих машина завршио je на отпаду и већ дуже време су у погонима где се годишње производило преко 2.000 тона предива, раде разни закупци, магацини и складишта.

Протеклих дана почело је и рушење фабричке хале површине неколико хектара подигнуте шездесетих година прошлог века. На плацу који ће бити рашчишћен, спрема се изградња шопинг- мола, где ће се наћи многобројни локали, услуге и остало што иде уз овај вид савремене продаје.

Како су нам казали поједини текстилни инжењери који су радили у овој фирми, на подручју региона сада нема више ниједне предионице значајнијег капацитета, која би могла да произведе предиво за штофове или трикотажу, па се ова роба углавном увози.

Иначе, до почетка транзиције предиво произведено у Пироту подмиривало је углавном све домаће потребе штофара и трикотажера, али је извожено и у Русију, Египат, околне државе па чак и у Енглеску. Сировина у виду квалитетне мерино вуне, набављана је у далекој Аустралији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)