МИЛОШ ЋИРКОВИЋ ДОБИЈА СКУЛПТУРУ: Српски војник који је одбио да се повуче са КиМ неће бити заборављен

В. Митрић

04. 05. 2021. у 14:07

НА обали десној обали Дринског језера, код села Читлук, надомак Малог Зворника, данас ће засијати у пуном сјају скулптура Милоша Ћирковића, родом из Белог Поља, легендарног шумара Шумског газдинства Пећ и косовско-метохијског јунака, јединог који је остао у униформи после повлачења наших снага безбедности 15 јуна 1999.године.

МИЛОШ ЋИРКОВИЋ ДОБИЈА СКУЛПТУРУ: Српски војник који је одбио да се повуче са КиМ неће бити заборављен

Фото: Јутјуб Принтскрин

Мада је Ћирковићева породица билау избегличком кампу у централној Србији, Милош је остао на кућном огњишту, код Пећи, на крајњем западу Метохије. Није хтео да послуша родитеље, да крене са њима на сигурно. На њихове позиве, па чак и вапаје да иде са њима, само је кратко одговорио: - Ви идите, ја остајем!

Иако је био јако побожан, није послушао ни драгог свештеника да крене пут централне Србије. На кућном огњишту, прадедовском имању,17 дана је одолевао оружаним атацима терориста ОВК, којима се јуначки,за епове, супростављао и ту је и погинуо.

- А, шта сте мислили да ћете са мном лако-добацивао је Милош терористима. - Ма, Милош сам ја. Име сам добио по Милошу Обилићу. Како другачији да будем.

Фото: В.Митрић

Словио је за врсног шумара,који је доста држао до заштите природе,био је велики познавалац и љубитељ народног блага и стваралаштва,мајстор за гусле и народне песме.Драгоцено је за нашу војску било његово сјајно познавање тог терена.Кад су почеле борбе, обукао је униформу Војске Југославије у којој је остао до последњег даха.Митрополит Амфилохије Радовић заслужан је што је убедио режисера Хаџи Александра Ђуровића да сними документарно играни филм „Ви идите,ја нећу“. Приход од пројекција филма намењен је угроженима на Космету.

Удружење љубитеља природе у Малом Зворнику,чији је председник Игор Брауновић,генерални директор ЈП „Србија шума“,на иницијативу тог угледног привредник, родољуба и човељупца, који од малих ногу,из породице, носи љубав према отаџбини и роду , одлучило је да баш у овом делу Србије, на граници са РС и БиХ, подно легендарног Гучева, буде постављена скулптура урађена у дрвету, рад љубовијског вајара Бојана Грујића.

Др Марко Стевановић из Малог Зворника,који је члан Организационог одбора светковине з каже да је „овом див јунаку место у завичају јунака са Дрине,Мачковог камена и Цера,чији потомци негују те заслуге и вредности, поносни и на јунаке наших дана какав је био несумњиво херој Милош Ћирковић“.

Велике су,поред осталог,заслуге Игора Брауновића и за пошумљавање Цера кроз акцију која је имала за циљ да сваки из те велике битке, из Великог рата,добије своје стабло.Очекује се долазак бројних гостију „са свих српских страна“,међу којима и запослених у ШГ „Пећ“ које ће, са овдашњим ШГ „Борања“,из састава ЈП“Србија шуме“, успоставити званично сарадњу,како каже др Стевановић, „ради Милоша Ћирковића,свих нас и будућих наших поколења“.

Игор Брауновић води рачуна да светковина буде достојна и јунака из Метохије и часног повода.То је,веле, велики дан,не само за шумаре, Милошеве колеге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)