100 БОРОВА НА МЕСТУ БУДУЋЕГ КАМЕНОЛОМА: Протест на локалитету Рађевице код Александровца (ФОТО/ВИДЕО)

С. БАБОВИЋ

03. 05. 2021. у 13:48 >> 17:47

MЕШТАНИ села Грчак, Плеш и Ботурићи код Александровца и еколошки активисти из више градова у Србији протестовали су у понедељак на локалитету Рађевице код Александровца, где је планирано отварање каменолома.

100 БОРОВА НА МЕСТУ БУДУЋЕГ КАМЕНОЛОМА: Протест на локалитету Рађевице код Александровца (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: С. Бабовић

Окупљени су посадили 100 борова на месту где је посечена шума пре истражних радњи земљишта на локалитету. Ово је трећи протест незадовољних мештана поводом најављеног отварања каменолома, чији инвеститори су, између осталог, раније предочили, за "Новости", да поштују све стандарде у раду и да поседују модерне машине.

Окупљени траже обуставу свих радова на изградњи каменолома, страхујући да ће експлоатација камена "дијабаз" за путну инфраструктуру угрозити здравље мештана, али и природу. Страхују од прашине, подрхтавања тла, транспорта камена, детонација...

 

 

- Више никада овде неће бити биолошки вредне и безбедне хране, било да се ради о "црвеном злату" - малини или купини, поврћу, било којој биљци и та чињеница угрозиће народ који овде живи - оцењује професор Пољопривредног факултета Милован Величковић.

ДОЗВОЛЕ И БЕЗБЕДНОСТ

МЕШТАНИ страхују од прашине, подрхтавања тла, транспорта камена, детонација које би настале, како сматрају мештани, када почне и експлоатација. У фирми "Хеми фреш д.о.о", која је земљиште закупила од ЈП "Србијашуме" на 25 година, раније су предочили, за "Новости", да поседују машине које су потпуно безбедне,као и да ће радити у складу по највишим еко-стандардима, и да су за досадашње истражне радње имали све потребне дозволе.

У среду ће, како је најављено, бити предат захтев општинским властима са само једном тачком: одржавање ванредне седнице локалног парламента како би се одборници изјаснили о каменолому. Петицију су мештани средином априла проследили општини, чији се представници нису појавили на скупу, а захтеве су проследили и државном врху, Министарству рударства и енергетике и Министарству за заштиту животне средине.

Александар Јовановић из "Одбране реке Старе планине" поручио је да се мештанима нуди каменолом усред борове шуме, поред винограда, као и да је решење да се народ држи заједно, док је активиста из Пирота Александар Панић навео да су пољопривреда и лепоте овог краја важнији него нечија краткотрајна добит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)