ИЗ ЛОГОРА СМРТИ ВЕЋИНА СЕ НИЈЕ ВРАТИЛА: У Новом Саду обележена 77. годишњица депортације Јевреја (ФОТО)

З. Г.

26. 04. 2021. у 16:38

КОМЕМОРАТИВНИМ скупом испред Синагоге и полагањем венаца данас је обележена 77. годишњица депортовања око 2.000 новосадских Јевреја у Аушвиц и друге нацистичке логоре смрти, из којих се велика већина њих никад није вратила.

ИЗ ЛОГОРА СМРТИ ВЕЋИНА СЕ НИЈЕ ВРАТИЛА: У Новом Саду обележена 77. годишњица депортације Јевреја (ФОТО)

Фото: Прес служба Новог Сада

Крај спомен-плоче на Синагоги, која сведочи о тим трагичним догађајима под крај Другог светског рата, венце су положили заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић, председник Јеврејске општине Мирко Адам и представници ГО СУБНОР-а.

- На данашњи дан, сваке године, са великим поштовањем и жаљењем сећамо се наших суграђана које су, само зато што су били Јевреји, фашистичке власти депортовале у логоре смрти. Само пар месеци пре него што ће се рат окончати, 26. априла 1944. године, ухапшено је и депортовано више од 1.900 новосадских Јевреја а њихова имовина је опљачканa – изјавио је Ђурић и подсетио да је током рата пoпулaциja од неколико хиљада Jeврeja у Новом Саду скoрo нeстaлa.

Нa крajу рaтa у Нoвoм Сaду je остало сaмo двадесет Jeврeja a у првим месецима после ослобођења у град се врaтилo нeкoликo стoтинa њих, кojи су рaт прoвeли у пaртизaнимa, избeглиштву или у лoгoримa ширoм Eврoпe. Велики број њих иселио се у Израел.

 

Фото: Прес служба Новог Сада

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)