НАЈБУЧНИЈЕ ОКО БОЛНИЦЕ: Резултати мерења комуналне буке у Кикинди

Р. Ш.

21. 04. 2021. у 16:40

МЕРЕЊЕ нивоа буке у Кикинди показала су да је она највећа тамо где би требало да је најмања, око Опште болнице. Према мерењима Завода за јавно здравље, дозвољени ниво већ годинама је далеко изнад прописане границе од 50 децибела дању и 40 ноћу. За прекомерну бучност крива је фреквенција саобраћаја, јер се болница налази у врло прометној улици Ђуре Јакшића којом осим путничких аутомобиле, саобраћају и аутобуси и теретна возила. Оваква ситуација није од јуче, већ траје годинама.

НАЈБУЧНИЈЕ ОКО БОЛНИЦЕ: Резултати мерења комуналне буке у Кикинди

ФОТО: Р. Ш.

- Ниво буке у зони болнице, према Закону о заштити животне средине требало би да буде најнижи, али већ годинама су измерене вредности далеко изнад прописане границе како дању, тако и ноћу. Разлог је велика фреквенција саобраћаја. Континуирани мониторинг комуналне буке обавља се од 2003. године – навела је Сања Брусин-Белош из Завода за јавно здравље.

Осим у граду, мерења се обављају и у селима и показала су да је најмање мирно у Башаиду, и то у главној улици, која је уједно магистрални пут за Зрењанин.

- Башаид јесте у најлошијој позицији, а повећан је ниво буке и у Мокрину, Иђошу и Сајану, док су остала села, кроз које пролазе регионални путеви, мање оптерећена саобраћајем па је и мирније - објашњава Брусин-Белош.

Уз помоћ локалне самоуправе Завод за јавно здравље недавно је купио нови апарат за мерење буке. Вредност му је око 2,5 милиона динара. Милион је обезбеђен из градске касе, а остатак из буџета Завода.

- Предност овог новог уређаја је могућност мерења непрекидно 24 сата - каже Мирослава Крнић, секретарка градског Секретаријата за заштиту животне средине.

НА ТРГУ МИРНО

Пешачка зона, односно градски трг једино је место у граду на ком прошле године није забележен повећан ниво буке. Сва остала мерна места су имала повећање, бар повремено, показала су мерења Завода за јавно здравље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика