ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПРЕШЕВО: Изградња новог цевовода за водоснабдевање

Ј. С.

21. 04. 2021. у 14:48

КРАЉЕВИНА Норвешка преко пројекта “Норвешка за вас - Србија” подржава унапређење водоснабдевања у Прешеву са пола милиона евра, а радови на изградњи новог потисног цевовода су у току и биће завршени до септембра 2021.

ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА ЗА ПРЕШЕВО: Изградња новог цевовода за водоснабдевање

Фото: УНОПС/Саша Ђорђевић

Заменик амбасадора Краљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен обишао је данас радове заједно са в.д. председника општине Прешево Шћипримом Арифијем и заменицом директорке Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Јеленом Чолић.

- Овај пројекат доноси охрабрење, јер заједно са општином Прешево, Координационим телом Владе Србије и УНОПС-ом радимо на обезбеђивању сигурног водоснабдевања за око 13.000 грађана Прешева. Краљевина Норвешка уложила је око пола милиона евра у изградњу главног цевовода и реконструкцију пумпне станице, јер на тај начин стварамо одрживу инфраструктуру која побољшава животе људи- рекао је заменик амбасадора Краљевине Норвешке Геир Хакон Јохансен. 

Фото: УНОПС/Саша Ђорђевић

Изградња новог потисног цевовода од пумпне станице „Жујинце” до резервоара „Лоши извори” у Прешеву, отпочела је почетком марта 2021. године, а подељена је у три деонице укупне дужине око 6.000 метара. Пројектом су предвиђене су и испусне грађевине и ваздушни вентили са шахтовима, због сигурнијег одржавања водоводног система.

- Ово је веома важан пројекат за општину Прешево, због дугогодишњих потреба општине да побољша снабдевање водом. Веома смо захвални Краљевини Норвешкој за сву подршку, уз коју ћемо старе азбестне цеви заменити новим металним, и тако омогућити стабилно снабдевање здравом водом у складу са стандардима Европске уније- рекао је в.д. председника општине Прешево Шћиприм Арифи.

За радове на изградњи главног цевовода, Краљевина Норвешка издвојила је 430.000 евра, док је општина Прешево преко Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа обезбедила 190.000 евра. 

- Изградња новог цевовода је важна за развој инфраструктуре у Прешеву, која ће утицати на квалитет живота становника. Сада заједничким напорима можемо да решимо дугогодишњи проблем и омогућити стабилно снабдевање водом- рекла је заменица директорке Службе Координационог тела Владе Републике Србије Јелена Чолић. 

Кроз пројекат “Норвешка за вас - Србија”, претходно је успешно је реконструисана и пумпна станица “Жујинце”, која је део овог система. Уграђене су три нове једностепене центрифугалне пумпе и нови разводни ормарићи са пратећом опремом. Укупна вредност ових радова била је 167.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)