ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И САД: Предавање Владимира Павлова на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

В.Н.

20. 04. 2021. у 21:47

ПРЕДАВАЊЕ Владимира Павлова на тему „Сусрет историја" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И САД: Предавање Владимира Павлова на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

ФОТО: Владимир Павлов (КЦНС)

Предавање доноси компаративни приказ двеју историја – америчке и српске.

Бавећи се периодом од открића америчког континента до Берлинског конгреса и зачетка билатералних односа између САД и Србије, Павлов је хронолошки апострофирао најбитније историјске догађаје две земље и околности које су САД укључиле на светску политичку позорницу, као и прве незваничне контакте са представницима српског народа.

У складу са кретањима на светској сцени и улогама које су имале обе државе, политички и дипломатски односи између Србије и САД трају од друге половине 19. века.

- Разумевање историјских односа две државе је од круцијалног значаја за креирање како краткорочне, тако и дугорочне спољне политике – истакао је Павлов.

Серија предавања коју ће у КЦНС одржати Владимир Павлов обухватиће паралелни ток историја Србије и САД од 15. до 20. века, с посебним акцентом на успостављање дипломатских односа и период пре и између два светска рата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)