ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ЗА ОБНОВУ КУЋЕ БАНА ЈЕЛАЧИЋА: Стекли су се законски основи за почетак радова

Ј.Л.

20. 04. 2021. у 21:02

ПОТПИСИВАЊЕМ споразума између Хрватског националног већа и Завода за заштиту споменика Града Новог Сада јуче у Суботици, стекли су се законски основи за почетак обнове родне куће Бана Јелачића у Петроварадину.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ЗА ОБНОВУ КУЋЕ БАНА ЈЕЛАЧИЋА: Стекли су се законски основи за почетак радова

Танјуг

Пут до обнове родне куће једног од вођа револуције 1848. године против Хазбуршке монархије, није био лак и почео је пре 18 година.

- Било је доста потешкоћа како би хрватска заједница после 75 година поново ушла у власништво куће. Све је ово могуће захваљујући спремности Владе Србије да издвоји 600 хиљада евра како би се откупи део куће, а недавно је определила додатних 100 хиљада евра како би се могло приступути њеној обнови – нагласила је Јасна Војнић, председница Хрватског националног већа истичући јако добру сарадњу са Покрајинском владом и кабинетом Председника републике, која би могла да се преслика и на друге области. - Јосип Бан Јелачић је за хрватски народ веома значајна особа, зато смо дужни да чувамо успомену на њега, али под његовом заставом су се борили и други који и данас могу да живе сложно. Верујемо да ова кућа може да буде повезница српског и хрватског народа и да ће Петроварадин бити мост који ће нашу прошлост пресликати на заједничку будућност.

Родна кући Бана Јелачића је изграђена 1745. године и сматра се једном од најлепших грађевина у Петроварадину, у Београдској улици. Сада ће почети обнова дела куће која се простире на око 350 квадрата.

-Јелачић је значајна личност и за српски и за хрватски народ, а сама кућа је архитектонски веома значајна. До сада смо у више наврата обнављали кров и фасаду а сада креће озбиљан посао обнове унутрашњости, не само да сачувамо вредности, него да што више детаља вратимо у првобитно стање које ће подсећати на оно време и на велику историјску личност – објаснио је Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика.

Следећи корак је расписивање јавне набавке и одабир извођача радова, како би она била место сусрета свих народа који вековима живи заједно.

ЕНТЕРИЈЕР

У кући Бана Јелачића планирано је уређење једног великог простора за састанке или изложбе, отварање конзулата Хрватске у Новом Саду, да она буде најсавременији културни центар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kostadin

21.04.2021. 08:32

Sve pohvale za obnovu ovog značajnog istorijskog i građevinskog objekta. Naravno da je potrebno posle obnove enterijera srediti i celu ulicu Vladimira (prije Isusovačka potom Ilirska) koja je na nekoliko metara od Samostana svetog Jurja koju je izgradio isusovac Ivan Farkaš, tako da je u njoj, već iste godine (1701.), uza silno mnoštvo, svečano proslavljeno Ignacijevo, 31. srpnja.