ПОМЕН ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ СА КЕЛЕБИЈЕ: У Суботици обележено осам деценија од фашистичке окупације

Ј.Л.

18. 04. 2021. у 21:57

НА Православном гробљу у Дудовој шуми у Суботици одржан је помен келебијским Србима, који су убијени у априлу 1941. године, пошто су Суботицу окупирале фашистичке снаге Миклоша Хортија.

ПОМЕН ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ СА КЕЛЕБИЈЕ: У Суботици обележено осам деценија од фашистичке окупације

ФОТО: Ј. Л.

Помен је држало свештенство Епархије бачке а међу присутнима је био велики број потомака страдалих.

ФОТО: Ј. Л.

- На овом месту, почива 22 људи, домаћина са Келебије. Неки од њих убијени су заједно са својим синовима, а најмлађа жртва имала је само 17  година. Неке породице су угашене овим злочином, а све то је предуго прекривао заборав – подсетио је градоначелник Суботице Стеван Бакић.

- Овим поменом обележава се  80. годишњица почетка окупације у Другом светском рату, периода највећег зла у историји овог простора. Зла које се никада не сме заборавити и које се увек мора изнова осудити, да се не би више никада поновило.

Правда је стигла већину подстрекача, налогодаваца и извршилаца страшних злочина у окупираној Бачкој. Злочинце осуђујемо и њихова имена предајемо вечној срамоти, а сећамо се и оних који нису убијали и пљачкали своје комшије, већ су их бранили ризикујући сопствени живот, попут Антала Киша из Новог Жедника или Јаноша Цурновича из Вишњевца. На таквим примерима и на личностима попут Ендреа Бајчи-Жилинског и Пала Телекија, данас градимо најбоље односе Србије и Мађарске.

Споменик убијеним келебијским Србима подигли су њихови потомци после рата, када су жртве идентификоване и достојно сахрањене. Поводом обележавања осамдесет година од злочина из 1941. споменик и његово непосредно окружење уредило је Удружење Срба Суботице „Арсеније Чарнојевић“ које је било и домаћин комеморативне свечаности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)